Steve Ballmer visszavonul

tech
2013 augusztus 23., 12:02
  • A hírre a Microsoft részvényei 8 százalékot emelkedtek.
  • 13 évig vezette a céget, és sokszor őrjöngött a színpadon.
  • Sokak szerint mégis ő a felelős azért, hogy a Microsoft egyre jelentéktelenebbé válik.

Otthagyja a Microsoftot az ember, aki 4 szóval lett világsztár: I LOVE THIS COMPANY!

A Miscrosoft bejelentette, hogy Ballmer 12 hónapon belül lemond a cég vezérigazgatói posztjáról – írja a The Verge. A CEO ezt egy nyílt levélben közölte. Az utódját egy bizottság fogja felkérni, amit John Thompson vezet, és a Microsoft-alapító, Bill Gates is benne van, aki már az egyetemen jóban volt Ballmerrel.

Steve Ballmer 1980-as csatlakozása óta a cég vezetésében volt, és Bill Gates 2000-es lemondása óta ő volt a vezérigazgató. Ballmer reklámozta az első Windowst is, igazi 70-es évekbeli reklámtechnikával.

Voltak stratégiai baklövései is, és sokak szerint ő a felelős azért, hogy a Microsoft az utóbbi években egyre kevésbé jelentős a piacon: rossz vezető, nem szeretik a beosztottjai, a Microsoftnak 13 év alatt nem volt jelentős innovációja. Amikor átvette a cég vezetését, 60 dollárt ért egy részvény, két év alatt pedig lement 20-ra.

Borzasztó veszteséges beruházásai voltak, például a nyereséget nem termelő Skype-ért 8,5 milliárd dollárt fizettek. A készpénztartalékot is elherdálta: három év alatt 26 milliárd dollárt költöttek fejlesztésre, míg az ugyanekkor sokkal dinamikusabban növekvő Apple csak 5,54-et.

Olyan rosszul irányította a céget, hogy többször felmerült, hogy visszahívják Bill Gateset. A Forbes tavalyi „Öt CEO, akiket rég ki kellett volna rúgni” listáján ő végzett az első helyen.

Give that money back!

Ballmer Magyarországon is járt, amikor a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács és a kormány a Microsofttal együtt indított programot az információs társadalom alkalmazkodó képességének növelésére. Kollégánk, az akkor még indexes Tamás Bence Gáspár fel is vette, amikor 2008-ban díszdoktorrá avatása után a Közgázon tartott előadásán egy tüntető megdobálta tojással 2008-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.