Magyarországon a rendőrség nagyon hatékonyan lép fel a szélsőségesek ellen

bűnügy
2013 augusztus 26., 16:12

Volt ugye ez az avatás most hétvégén a Hősök terén, ahol 30 vadiúj gárdistát bocsájtottak vízre. Ez persze nem a régi, betiltott Gárda, hanem valami teljesen más dolog, ég és föld a kettő.

A szervezők előre bejelentették a rendőrségen, hogy ez a dolog lesz vasárnap, a BRFK meg szépen engedélyezte tudomásul vette a "vonulásos rendezvényt".

Aztán később a rendőrségnek is beugorhatott, hogy a régi Gárda meg a mostani között azért olyan óriási különbség nincs. Ezt onnan lehet sejteni, hogy az Index kérdésére azt mondták: „feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel” szabálysértés elkövetése miatt azért feljelentést tettek 8 fő ellen.

Most attól tekintsünk el egy pillanatra, hogy a nyolc főt hogy matekozták ki.

A Gárdát végül azért tiltották be, mert félelmet keltett. (A jogerős ítélet errefelé.)

Ebben az értelemben, ha engedik őket vonulgatni, meg avatni, az továbbra is félelmet kelt azokban, akik ilyesmitől tartanak. Ezt a félelmet nem az csökkenti, ha a felvonulás után szabálysértési feljelentésekkel papírozik a rendőrség, hanem az, ha nem is vonulhatnak fel.

Hogy a rendőrség és az ügyészség mennyire van a helyzet magaslatán, azt az Index másik gárdás találata is jól mutatja.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodának hosszú hónapokig kellet leveleznie az ügyészséggel, hogy ugyan lépjenek már Új Magyar Gárda ellen, akik látszólag zavartalanul vonulgatnak meg avatnak szerte az országban. Az első feljelentés április 23-án tették. Ezt először a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította, majd augusztus 7-én mégis úgy döntöttek, hogy talán érdemes nyomozni az ügyben.

Miközben a rendőrök és az ügyészek ennyire pengén hasítanak, Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár utoljára augusztus 13-án triumfált angol nyelvű blogján a nemzetközi közvéleménynek, hogy itthon mennyire keményen kiáll mindenki a Gárda ellen.

UPDATE:

Kb. 10 perccel azután, hogy ezt kiraktam jött egy közlemény a rendőrségtől.

Az ORFK-nak, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem volt lehetősége a rendezvény megakadályozására. A rendőrség az Új Magyar Gárda bejelentett rendezvényeit korábban több alkalommal betiltotta, ám ezeket a demonstrációkat utólag a bíróság engedélyezte, és ezzel  a rendőrség tiltását törvénysértőnek ítélte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.