Megint győzött az Átlátszó a bíróságon, mégsem tudhatják meg, mennyibe került Jáksó megbukott sorozata

media
2013 augusztus 26., 06:40

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is megerősítette a törvényszék tavalyi ítéletét: az MTVA köteles átadni az Átlátszónak a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést.

Az MTVA mégsem küldte meg az adatokat, pedig a határidő már eltelt.

Jáksó László sorozata öt hónap alatt bukott meg, mert hihetetlenül rossz nézettségi adatokat produkált, de a gyártása több százmillió forintba kerülhetett. Az Átlátszó adatigénylését az MTVA válaszra sem méltatta.

A lap szerint a jövőre nézve jelentős hivatkozási alap, hogy a bíróság ismét kimondta: az üzleti titok védelménél előrébb való a közpénzek nyilvánosságára vonatkozó elv.

Az Átlátszó 2011-ben kérte ki az MTVA-tól a 2011-ben kötött szerződések listáját. Böröcz István MTVA-vezérigazgató válaszlevele magáért beszélt:

Engedje meg, hogy megkérjem arra: avasson be a terveibe és az elképzeléseibe azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékai ezzel az újabb listával? A közpénzek felhasználásának transzparenciája számunkra is fontos közérdek, de ezen túlmenően érdekelne, hogy van-e egyéb célja annak, hogy Ön ilyen kiemelt figyelmet fordít az MTVA szerződéseinek, üzleti kapcsolatainak.

(via Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.