Tényleg létezhet a szupernehéz ununpentium!!4!

TUDOMÁNY
2013 augusztus 28., 08:04

Svéd tudósok találtak további bizonyítékot a 2004 óta feltételezett atom létezésére. A 115-ös rendszámú szupernehéz elem (vegyjele: Uup) létezését először orosz kutatók feltételezték, de egyelőre hivatalosan még nem ismerték el a létezését.

A svéd kutatók most új bizonyítékkal álltak elő az erősen sugárzó, elemi állapotában egy másodpercnél is rövidebb ideig létező atom létezéséről. Az elem létezését korábban mérésekkel próbálták igazolni, most viszont egy új izotópját állították elő - eddig két ismert izotópja, az Uup-287 és az Uup-288 volt ismert. Számítások szerint az elem Uup-299-es izotópja volna a legstabilabb, amely 184-es neutronszámmal rendelkezne.

Részletek a BBC-n és a Physical Review Lettersben, adatok a Wikipédiáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.