Diana Nyad az első, aki cápaketrec nélkül úszott el Floridából Kubába

sport
2013 szeptember 02., 18:24

A 166 kilométeres távnak a 64 éves hosszútávúszó most futott neki ötödször, korábban négyszer már fel kellett adnia. 53 óra alatt tette meg a távot, amit ketreccel már átúszott 1997-ben Susan Maroney is.

Nyad szerint fontos, hogy az ember idős korában is merje üldözni az álmait. Bár a partra érés után jól érezte magát, biztos ami biztos infúziót kapott és kórházba szállították kivizsgálásra.

photo_camera REUTERS/Andrew Innerarity

Nyadnak szerencséje volt a körülményekkel, végig nyugodt volt a tenger és medúzák sem támadták meg. Öt hajón 51 fős legénység kísérte, akik figyeltek a cápákra és a medúzákra, és csillapították az erős áramlatokat.

Elsőnek 1978.ban próbálkozott a Floridai-szoros átúszásával, legutóbb pedig tavaly júliusban. A viharos időjárás és a cápaveszély miatt kellett feladnia. A szoros átúszásával próbálkozóknak általában amúgy a medúzák szoktak több gondot okozni, Nyad is szilikonmaszkot és egész testét védő úszóruhát viselt a csípések ellen.

Nyad a profi versenysporttól már több mint harminc éve elbúcsúzott, nevéhez a hetvenes években számos világrekord kapcsolódott:1975-ben kevesebb mint nyolc óra alatt úszta körbe Manhattan szigetét, míg 1979-ben 165 kilométert úszott a Bahamákhoz tartozó Biminitől egészen Floridáig. (MTI/AP)

Kép felül és a címlapon: REUTERS/Andy Newman/Florida Keys News Bureau/Handout via Reuters

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.