Merkel győzelme újraindíthatja az EU-t

szokásos
2013 szeptember 03., 05:55

Vasárnap megtartották a választási kampány egyetlen kancellárjelölti vitáját Németországban. Az első reakciókból úgy tűnik, az esemény nem igazán változtatta meg a választói preferenciákat. Az alábbi ábrán a legfrissebb (de még a vita előtt elvégzett) közvélemény-kutatás eredményét mutatjuk meg.

link Forrás

Amennyiben nem történik drámai fordulat, akkor Angela Merkel harmadszor is Németország kancellárja lesz. És amint a szinte technikainak tűnő kérdés, hogy ki lesz Merkel koalíciós partnere, eldől, kezdetét veszi az igazán izgalmas időszak.

Hiszen kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az EU elitje egy éve a német választásokra vár.

Az elmúlt évben ugyanis Németország minden számottevő uniós reformkísérletet jegeltetett, nehogy ezek problémát okozzanak a mostani választásokon.

A németországi kormányalakítás után azonban ismét előkerülhet a központilag ellenőrzött nemzeti költségvetések kérdése, csakúgy, mint az európai bankrendszer egységes szabályozásáé. Sokan arra számítanak, hogy Merkel újraválasztása egy nagy föderalizációs kísérlet kezdetét jelenti majd.

Az Európai Unió jövője szempontjából meghatározó egy-másfél év elé nézünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.