Senki nem viszi a magyar játékosokat

sport
2013 szeptember 02., 22:40
  • A most lezárult átigazolási időszakban egyetlen magyar labdarúgó sem szerződött a négy nagy (német, spanyol, angol, olasz) európai bajnokság valamelyikébe
  • Nemcsak a topligákba, Magyarországról elsőosztályú bajnokságba sem ment magyar játékos
  • A bukaresti meccsre készülő válogatott 25-ös keretből 11-en játszanak abban a magyar bajnokságban, aminek képviselői már augusztusban kiestek minden európai kupából.
  • Csak Szalai Ádám lépett egyértelműen feljebb, miközben a válogatott keretben hatan is másodosztályban játszanak, ott is a leggyengébb csapatokban

Vagy az van, hogy a magyar focisták már a készülő új stadionokban akarnak játszani, vagy sikerült mély nyomokat hagyni azzal, hogy a nemzetközi kupákban már az augusztust sem érték meg a hazai klubok. Mindenesetre NB I-es játékost külföldről legfeljebb fogadási csalások szervezői keresnek meg, még középszerű klubok képviselői sem. A most lezárult átigazolási időszakban csak egyetlen magyar játékos szakította meg hazai karrierjét külföldi csábítás miatt, ő sem első osztályba ment: Sváb Dániel a Fradiból a német másodosztályú Cottbusba szerződött.

Másodosztályú szint

Nemcsak arról van szó, hogy eladhatatlanok az itthon szereplő magyar játékosok, a már Európában játszókért sem kapkodnak. Szalai Ádám ritka kivétel: ő egyértelműen jobb csapatba szerződött nyáron, a Mainzból a Schalkéba, ráadásul az ő góljaival jutottak a BL főtáblájára.

Klubot, de osztályt is váltott Varga József, akit az előző szezonban Debrecenből vett kölcsön az akkor még elsőosztályú német Fürth, de a magyar játékos hamar kiszorult a csapatból. Új klubjában, az angol másodosztályú Middlesbrough-ban rendszeresen játszik.

Varga volt klubja, a Fürth is másodosztályú már Németországban, ennek tudatában szerződött ide a védő Korcsmár Zsolt a norvég első osztályú Brannból.

Lefelé váltott osztályt Hajnal Tamás is. A Stuttgart irányítója tavaszra kikopott a csapatból, a másodosztályú Ingolstadthoz szerződött. Hajnal azt nyilatkozta, hogy az átigazolás előtt egyeztetett Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal, aki megerősítette, hogy "egy biztos Bundesliga II-es tagsággal beljebb vagyok a válogatottnál, mintha bizonytalan helyzetben lennék a Stuttgartban." Az Ingolstadt jelenleg utolsó előtti a német másodosztályban.

A német elitben két magyar játszik: Szalai Ádám mellett Huszti Szabolcs, de ő egy őszinte levéllel vérig sértette Egervári Sándor szövetségi kapitányt, ezért régóta nem válogatott.

Az akkor összesen három

Szalain és Husztin kívül csak Gera Zoltán kerettag topligás csapatban, de súlyos sérülése után még nem tért vissza. A 34 éves játékos egyéves szerződést kapott eddigi angol klubjától, a West Bromtól.
Laczkó Zsolt az elsőosztályú olasz Sampdoriában csinálta végig a felkészülést, majd távozott a másodosztályú Padovába. Ezzel nem maradt magyar játékos a Serie A-ban Tőzsér Dániel maradt a Serie A egyetlen magyar játékosa, igaz, nem játszatja az edzője, máshova meg nem tudott elszerződni. A szintén elsőosztály Napoli keretének volt a tagja Novothny Soma is, akit egy évre kölcsönadtak a harmadosztályú Paganesébe. És papíron a Milan tagja a korábbi többszörös válogatott Filkor Attila, aki egyetlen percet sem játszott a vörös-feketéknél, most sem fog, mert megint kölcsönadták egy másodosztályú csapatnak, ezúttal Franciaországba.
Pintér Ádám tavaly a spanyol Zaragozában játszott, kevés lehetőséget kapott, a csapata is kiesett. Oroszországba, a Tom Tomszkba szerződött. A csapat jelenleg tök utolsó, hét meccsből hetet veszített. Óvatos, egyéves szerződést kötöttek a felek, a védekező középpályásra középső védőként számítanak.

Mint az oroszok

Van még magyar az orosz bajnokságban: hiába hozták hírbe egy rakás csapattal, Dzsudzsák Balázs végül maradt a Dinamo Moszkvában. Koman Vladimir viszont új csapatban próbál pályára lépni az idei orosz bajnokságban, mert a Krasznodarban ez eddig még nem sikerül. A bajnokság egyik újoncának, az FK Uralnak adták kölcsön, 13. helyen állnak, hét meccsből egyet nyertek, két döntetlent játszottak, négy vereségük volt.

Kapusposzton például így állunk: az angol másodosztályban, a Boltonban véd Bogdán Ádám (öt forduló után a csapat tökutolsó, két pontjuk van), a német másodosztályban véd Király Gábor, a görög bajnok Olympiakosz játékosa, de kispadozik Megyeri Balázs. 

És akik hazajöttek

Egyre több olyan válogatott játékos van, akik kipróbálták magukat külföldön, de aztán mégis itthon játszanak. Tavaly nyár óta visszatért külföldről Rudolf Gergely (nagyon gyatra tavasza volt, most bontott vele szerződést a Diósgyőr, de nem külföldre ment, hanem Győrbe), Elek Ákos (fél évig légióskodott Törökországban), Lipták Zoltán (még évekkel ezelőtt próbálta ki magát a Southamtonban), Juhász Roland (a belga Anderlechtnél lett létszám fölötti), Varga Roland (Olaszországból jött haza Győrbe), Kádár Tamás (a holland Roda helyett a Diósgyőrt választotta tavaly). Nem kerettag most, de féléves szaúdi légióskodás után újra a Videotonban játszik Sándor György is. és most tér haza az U-20-as világbajnoki bronzérmes Futács Márkó az angol másodosztályból kölcsönbe a Diósgyőrbe.

1:6

A jelenlegi keretből Szalai nálunk az egyetlen, aki a négy topliga egyikében játszik. A románoknál hatan is vannak. És még hatan a BL-résztvevő Steaua tagjai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.