Az utolsó cikk Orbán Ráhel esküvőjéről

bulvár
2013 szeptember 09., 14:04

rasifal

Most, hogy remélhetőleg már a nászútra készülnek, érdemes tisztázni a két legfontosabb félreértést Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjével kapcsolatban. Egyfelől hogy a magyar sajtó egy részének perverz örömet okozna két fiatal földbe döngölése, másrészt pedig hogy bármi gond lenne Orbán Viktorral, amiért úgy döntött, lánya életének legfontosabb napját politikai célokra használja fel.

Az, hogy Orbán Viktor döntése nyomán lett az esküvő bulváresemény, nem kérdés. Nem gondolhatja senki, hogy a miniszterelnök közeli munkatársai a nagyfőnököt megkerülve döntöttek úgy, hogy folyamatosan adagolják a médiának az információkat a nagy napról. És hogy szegény Orbán Viktor csak loholt az események után, aztán bánatában elkezdett a menyegzőről fényképeket feltölteni a Facebookjára.

Nem így történt. Két héttel a híres szendvics után Orbán a Blikkben jelentette be, hogy férjhez adja Ráhel lányát. Innentől kezdve gyakorlatilag csak a bulvárlap kapott exkluzív információkat az esküvővel kapcsolatban. Ennek egyébként elég egyszerű oka volt. Kaminski Fanny, Orbán VIktor sajtósa, operatőre, egyben Habony Árpád tanácsadó-közszereplő gyermekének anyja, kiváló kapcsolatokat ápol a Blikkel, és el tudta intézni, hogy a lap mindig azt írja meg és úgy írja meg, ahogy azt Orbánék akarták.

Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire ildomos egy politikustól családtagjait közszereplővé tenni, de azt se felejtsük el, hogy Orbán Ráhel már rég elmúlt 18 éves. Ha egy 24 éves, felnőtt nő nem szeretné, hogy az eskövőjéről képeket adjon ki az MTI, vagy hogy a meghívottak listáján ott legyen Matolcsy György, akkor intézze úgy, hogy ne kelljen ezekkel a kényelmetlenségekkel szembesülnie.

A világ politikusai közül van, aki a körülötte kavargó médiacirkuszba bevonja a családját is, aki igyekszik azt is saját népszerűsége erősítésre használni, és van, aki nem. A rendszerváltás óta Magyarországon az utóbbi volt a divat (Tornóczky Anita inkább tűnt önjárónak, mint csetlő-botló édesapja bábjának), Orbán viszont, mint sok más területen, itt is újított. Ezzel a döntéssel tényleg nincs nagy baj, ha Obamának nem ciki a lányait szerepeltetni a médiában, el kell ezt nézni Orbánnak is.

A gond inkább azzal van, hogy miközben Orbán és sameszai egyik kezükkel nagyon ügyesen használták fel a médiát bulvárpolitikai céljaikra, a másikkal teleírták és -sírták a sajtót amiért annak egyes részei odáig aljadostak, hogy bulvár- és politikai szemszögből merészelik vizsgálni a Nagy Napot és az Ifjú Párt. Ha volt komoly baj ezzel az esküvővel, az mindenképpen ez a szemforgató, álszent ájtatoskodás volt, ami sajnos Magyarországon egyébként is oly’ gyakori.

Azt tényleg csak egy diktatúrában lehet elvárni, hogy az ország vezetőjének bulvárpolitikai húzásait kritika nélkül közölje a komplett sajtó. Hogy mindenki lelkesen és csillogó szemmel átvegye a Blikknek csöpögtetett információkat, hogy senki ne írjon a vő gazdasági tevékenységéről és a frissen kátyútlanított utakról. Amikor Orbán tudatosan úgy döntött, hogy közszereplőt csinál a lányából és bulváreseményt az esküvőjéből, egyben úgy is döntött, hogy kiteszi családját annak is, hogy a sajtó végezze a dolgát. Ezzel egyébként maga Orbán is nyilván tisztában volt, csak nagyon jól mérte fel, hogy a mai Magyarországon ő ezzel az esküvővel többet nyerhet, mint amennyit veszít. Már ha egyáltalán bármit veszít.

A magukat egy napra paparazzónak képzelő fotósok, a percről-percre tudósításokat gúnyos megjegyzésekkel ellátó újságírók tehát - borzasztó közhely - csak a dolgukat végezték. Nem a hivatalos bulvárközleményeket fújták, hanem ahogy például a brit sajtó jó része Vilmos herceg esküvőjén, inkább viccet csináltak egy olyan eseményből, amit a hatalom pátoszban áztatott ünnepélyként próbált eladni. Az angol királyi család persze nem próbálja tanyának hazudni vidéki birtokait, de ott eleve több száz éve nyírják a gyepet.

Orbán Viktor legsúlyosabb bűneinek listáján nem lesz ott, hogy egy szép szeptemberi szombaton rászabadította a médiát lánya esküvőjére, ráadásul a saját haverjaiból és kollégáiból is meghívott oda több tucatot. Ennél minden politikus követ el súlyosabb dolgokat. Cirkuszt könnyű adni a népnek, és mindenki vette is a fáradtságot, hogy ízléstől függően nevessen, tapsoljon, felháborodjon vagy sápítozzon. Hülyét csak az utóbbiak csináltak magukból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.