Kormányközeli magyar civil szervezet is kiáll a homofób orosz törvények mellett

politika
2013 szeptember 10., 05:41
  • Június végén büszkélkedett a kormány, hogy számos nemzetközi civil szervezet védte meg a magyar alaptörvényt.
  • Mint kiderült, meglehetősen furcsa társaságról volt szó: fordultak elő köztük melegátnevelő és összeesküvés-hívő szervezetek is.
  • Ők most ismét nyílt levéllel jelentkeztek, ezúttal az Oroszországban elfogadott homofób törvények mellett álltak ki.
  • Két magyar szervezet is csatlakozott hozzájuk.
  • Az egyik a Fidesz régi szövetségese, a másik az Emmi antidiszkriminációs munkacsoportjának tagja.

Oroszországban júniusban fogadták el azt a törvényt, ami a kiskorúak védelmére hivatkozva büntethetővé tette a homoszexualitás propagálását. A törvény szövegét meglehetősen tágan lehet értelmezni, a megsértéséhez az is elég lehet, ha azonos neműek kézen fogva sétálnak az utcán, vagy ha valaki támogatólag beszél az azonos neműek kapcsolatáról, melegfelvonulást pedig eleve nem lehet rendezni az országban.

photo_camera A szentpétervári melegfelvonulás összes résztvevőjét előállították a rendőrök júniusban. (REUTERS/Alexander Demianchuk)

A törvény rengeteg kritikát kapott: orosz aktivisták, nemzetközi emberi jogi szervezetek és nyugati kormányok szerint is ez csak egy eszköz a homoszexuálisok diszkriminálására. A törvényre hivatkozva tiltottak már be rendezvényeket, utasítottak ki holland dokumentumfilmeseket az országból, és lettek merészebbek meleg fiatalokra vadászó neonácik is. A BuzzFeed-en van amúgy egy nagyobb képes válogatás az orosz meleg közösség helyzetéről.

Most viszont felbukkantak a törvény első külföldi támogatói: 33 országból 103 civil szervezet írt alá egy nyílt levelet, amiben az orosz törvény tiszteletben tartását követelik.

A levelet a spanyol Profesionales Por la Ética nevű szervezet fogalmazta meg, ők gyűjtöttek támogatásokat a magyar alaptörvény védelmében indított kampányban is. Ahhoz a kampányhoz akkor a világ minden tájáról csatlakoztak érdekes szervezetek. Például az az amerikai egyesület, ami a túlnépesedés mítosza ellen harcol. Vagy az az ausztrál klub, melynek tagjai a feminizmust az evolúció zsákutcájának tartják.

A két szervezet, sok korábbi aláíróhoz hasonlóan, most az orosz ügy mögé is beállt. De újdonság, hogy az aláírók között most magyar szervezetek is felbukkantak: a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület.

Szuverén oroszokat

A spanyol szervezet honlapján angol nyelven elérhető levélben az aláírók először is komoly aggodalmukat fejezik ki azok miatt a támadások miatt, melyeket a törvény elfogadása váltott ki. A törvény szerintük

a gyermekek ártatlanságát és erkölcsi fejlődését védi a nem-tradicionális szexuális kapcsolatok propagálásának tiltásával.

Az aláírók kiállnak amellett is, hogy az emberi társadalom alapja a férfi és nő házasságára épülő természetes család, és bármi, ami ennek árt, az árt magának a társadalomnak is.

Új törvényével Oroszország az egyetemes és általánosan elfogadott emberi jogokat védi, szemben a mesterséges, kitalált "értékekkel", amiket erőszakosan terjesztenek számos modern társadalomban.

A levél aláírói végül az orosz emberek szuverenitásának tiszteletben tartását kérik, és azt, hogy mindenki, aki felelősséget érez a gyermekek ártatlanságának és jogainak védelméért, a szülői jogokért és a természetes családért, az álljon ki Oroszország, Moldávia és Ukrajna mellett.

Eseti probléma

Mindkét magyar szervezet ugyanazzal érvelt, amikor arról kérdeztük őket, hogy miért csatlakoztak a kampányhoz: csak a törvény szövegét nézték.

Amikor egy törvény tartalmát megvizsgáljuk, és a törvény tartalmával egyetértünk, akkor a törvényről mondunk véleményt, nem pedig az azt körülvevő eseményekről.

- írta válaszlevelében Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke. Az ő kiállásukat az teszi különösen érdekessé, hogy az Együtt az Életért tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának antidiszkriminációs munkacsoportjának.

Az uniós pályázati pénzből működő esélyegyenlőségi program futtatásához az uniós szabályozás szerint szükség van egy ad hoc munkacsoport összehívására, az Emmi tájékoztatása szerint pedig ennek tagja az Együtt az Életért is. A PROGRESS-alap mögött viszont egy uniós határozat áll, ami kimondja, hogy az unió egyik alapelve éppen a megkülönböztetésmentesség, ezért feladatuk, hogy intézkedéseket tegyenek sok más terület mellett a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetések leküzdésére is.

Hogy ez hogy fér össze az orosz törvények támogatásával, arról már Frivaldszkytól nem kaptunk választ. Levele szerint az Emmi antidiszkriminációs munkacsoportjával kapcsolatos kérdéseinkkel a minisztériumot kell keresnünk. Természetesen így is teszünk, és ahogy választ kapunk, beszámolunk róla.

A homofób orosz törvénykezés másik magyar támogatója a Keresztény Értelmiségiek Szövetségese (KÉSZ). A legnagyobb keresztény civil szervezet híresen jó viszonyt ápol a Fidesszel, Orbán Viktor legutóbb májusban mondott beszédet a szövetség rendezvényén.

Kéthelyi Mátyás, a szervezet szóvivőjének elmondása alapján a KÉSZ-nek testvérszervezete a kampányt elindító spanyol társaság, és mivel "száz százalékig egyetértett a levélben foglaltakkal", kérdés nélkül csatlakoztak.

Mint Kéthelyi elmondta, a levél tartalmával és a törvény jogi alapjaival teljesen egyet tudnak érteni.

Az pedig, hogy egy állam hogyan valósítja meg a törvényt, már eseti probléma.

A KÉSZ szóvivője szerint ők a hagyományos értékek pártján állnak, a levél által említett, a modern társadalmakban erőszakosan sulykolt "értékek" alatt pedig például a genderelméletet kell érteni, ami alapján mindenkinek saját döntésévé válhat, hogy hogyan identifikálja magát.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és az Együtt az Életért mellett még 101 szervezet írta alá az orosz törvényt támogató levelet. Számos román és spanyol szervezet mellett sokan csatlakoztak Dél-Amerikából is, az interneten böngészve úgy tűnik a legkisebb közös többszörös e szervezetek között általában az abortuszellenesség, de sok egyesület annyira apró, hogy nem is nagyon lehetett nyomukra akadni az interneten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.