Az Éjjel-nappal Budapestet úgy kell elemezni, mint egy irodalmi művet

Popkult
2013 szeptember 11., 19:33

halat

Az RTL berágott, hogy 14 milliós bírságot szabott ki rájuk a Médiatanács, ezért elég vicces közleményben oktatják őket.

Azt írják, hogy a Médiatanács határozatában arra hivatkozik, hogy összhatásában értékelte az alkotásokat, miközben összesen két epizódot említ.

(..) számtalan irodalmi művet találhatunk, amelyben a szereplők viszonya változik, személyiségük fejlődik. Ha ezekből a művekből kiragadnánk egy-egy fejezetet és csak azokat vizsgálnánk, nyilvánvalóan rossz elemzések születnének.

Érvként dobják be Illés Zoltán államtitkár parlamenti akcióját is.

Különösen sajátságos büntetést kapni azért, mert Kristóf csúnyán beszél a nőkkel éppen egy olyan napon, amikor a Parlamentben egy képviselő egy képviselőtársával - történetesen egy nővel - szemben éppen olyan hangot enged meg magának, amelyet minden jóérzésű ember elítél.

A Médiatanács szerint a nézők egy része azt hiszi, hogy a műsor nem fikció. Az RTL szerint aki ezt gondolja, az komplett idióta. Ebben mondjuk mindenképpen igazuk van.

Nem hisszük, hogy néhány panaszos tévhitéből általános következtetést lehetne levonni a nézők összességére vonatkozóan. Ráadásul mindenki előtt ismeretesek azok az esetek, amikor egyes nézők más művek esetében is valóságnak tekintették a fikciót pl. gyűjtés Isaura felszabadítására a Rabszolgasors című sorozat, vagy a vak Esmeralda szemműtétjére az azonos című telenovela sugárzásakor.

A kiskorúakra káros minősítéssel sem értett egyet az RTL, de legalább is kettős mércét sejt a bírság mögött. (A találatot köszönjük Dánielnek)

Az is árulkodó, hogy miközben az Éjjel-Nappal Budapest megbüntetett epizódjai a Médiatanács szerint károsak a kiskorúak személyiségfejlődésére, a Médiatanács saját honlapján pozitív példaként említi a 12-es korhatárbesorolásra a Duna tv műsorát, amelyben kisípolás nélkül hallható a buzi, a "kommunista kurva" kifejezés. Persze lehet, hogy úgy gondolták, hogy azért 12-es, mert mindez nem marad megtorlás nélkül: a jelenetben a tanár ugyanis egyszerűen pofon vágja a gyereket.

(hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.