Rengeteg vizet találtak Kenyában

környezetvédelem
2013 szeptember 11., 05:22

A Turkana-tó a világ legnagyobb állandó sivatagi tava, még Teleki Sámuel fedezte fel jó régen. Most pedig a tótól északra igazi kincs bukkant elő: egy földalatti víztározó, rengeteg édesvízzel, egy olyan vidéken, ahol eddig a szárazság, az éhínség és a szegénység volt főleg jelen.

Az UNESCO és a kenyai kormány közösen jelentették be az új felfedezést, a 250 milliárd köbméteres víztározót. Számítások szerint évi 3,4 milliárd köbmétert vizet tudnak majd innen kinyerni, ez a háromszorosa annak, amit New York városa egy évben elhasznál. A várakozások szerint tíz éven belül elindulhat a kitermelés, ezzel pedig jelentősen javulhat az életminőség a környéken.

Közben helyi civil szervezetek már a fenntartható vízszivattyúzás fontosságára figyelmeztetnek, azaz hogy ne túl kapzsin nyúljon a kormány a vízkészlethez,, ezzel esetleg idő előtt kiapasztva azt.

Kenyában hatvan éve nem látott szárazság pusztított 2010-ben, tízmillió ember nem jutott megfelelő élelemhez, de a kevésbé kemény években is rengetegen éheznek az országban. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.