Alighogy beléptek, az EU máris bünteti a horvátokat

külföld
2013 szeptember 16., 13:03
comments 1

Felfüggeszti a horvátoknak a schengeni csatlakozáshoz adott támogatásokat az Európai Unió a Horvátországban csak Lex Perkovićként hivatkozott, június végén elfogadott törvény miatt.

Maga a Lex Perković arról szól, hogy a horvátok önkényesen úgy döntöttek, hogy az európai elfogatóparancsot - ilyet adhatnak ki ők maguk Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen - csak a 2002. augusztus 2., az európai elfogatóparancs bevezetése után elkövetett bűncselekményekre tekintik érvényesnek.

A névadó Josip Perković a kommunista titkosrendőrség ügynökeként végzett 1983-ban egy Németországba emigrált horváttal, Stjepan Đurekovićcsal. Németországban 2009-ben adtak ki elfogatóparancsot ellene.

Az nem teljesen világos, hogy miért véd a horvát parlamenti többség egy kommunista gyilkost, bár az is igaz, hogy ezzel főleg az ellenzéki nacionalista HDZ vádolja a baloldali kormányt. Maga Zoran Milovanović miniszterelnök a vádakra reagálva alkotmánymódosítást jelentett be, mely alapján a politikai gyilkosságok sosem évülnének el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.