Felavatták Albert Flórián síremlékét

A 2011 őszén elhunyt focista vasárnap lett volna 72 éves. Pap Lajos szentendrei kőfaragó- és kőszobrász-mester alkotásának formája az aranylabdás futballista egykori mezszámát, a 9-est idézi, és benne kapura lövés közben ábrázolja Albert Flóriánt. A síremlék sarkában a Fradi címere látható.

Az óbudai sírnál Kubatov Gábor FTC-elnök elmondta: a Fradi-család ezen a napon egy hősére emlékezik, és olyan embernek állít emléket, akinek a játék volt az élete, amit halálosan komolyan is vett. Albert Flórián tulajdonságai közül hűségét, kitartását és őszinteségét emelte ki, amit szerinte érdemes a következő nemzedékek elé jó példaként állítani.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

„Ő volt az, aki Puskás Ferenc és Kocsis Sándor mellé fölállhatott volna a magyar labdarúgás képzeletbeli győzelmi dobogójára”

– mondta Tarlós István, aki szerint Albert intelligens, „penge” játékával százezreknek, sőt talán millióknak szerzett határtalan örömet.

„Két éve nem is ő halt meg igazán, hanem a magyar labdarúgás”

– mondta Tarlós, aki szerint a magyar futballból mára jóformán csak a remény maradt meg, és azt olyanok éltetik, mint Albert Flórián.

Az egyedüli magyar aranylabdás labdarúgó 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencvárosban, a válogatottban 31-szer lőtt gólt. Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004-től a Nemzet Sportolója volt. (MTI)