Nem a rezsi drága, hanem a fizetésünk kicsi

gazdaság
2013 szeptember 16., 09:19

Orbán Viktor azt ígérte, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz. De mennyire érdemes háborúzni a rezsiárak ellen? Drága a gáz és az áram Magyarországon?

Az alábbi két táblázatból kiderül, hogy annyira nem vészesen drága a környékbeli országokhoz képest euróban számolva sem a gáz:

 

sem pedig az áram:

Az viszont világosan látszik, hogy az alacsony magyar nettó átlagbérhez képest (euróban számolva) itt a legdrágább a gáz:

és az áram is:

Vagyis a magyarországi energia ára azért tűnik nagyon soknak, mert a hazai bérek az utóbbi években lemaradtak a környékbeli országokétól. Míg a magyar fizetéseknél magasabb a szlovák, a lengyel és a cseh átlagbér is, addig az energia ára körülbelül egy szinten van az ottaniakkal. Romániában ugyan még a magyarországinál is kisebbek a fizetések, de ott az áram és a gáz is annyival olcsóbb, hogy még mindig többet lehet belőlük venni.

A gáz és az áram árát innen vettem (2013 májusi adat), az átlagfizetéseket pedig innen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.