218 fideszes nem a Pető Intézet támogatására

POLITIKA
2013 szeptember 17., 09:14
comments 4

Hétfőn este szavaztak a parlamentben Szabó Tímea független képviselő javaslatáról, aki 500 millió forint átcsoportosítását javasolta az Intézet hasznára az Országvédelmi Alap terhére. Indoklása szerint "a Nemzetközi Pető Intézet súlyos működési nehézségekkel küszködik, állami forrásjuttatás nélkül léte forog kockán."  A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző Pető Intézet a csőd szélén áll.

A javaslatot a parlament döntő többsége leszavazta. A Fidesz-frakcióból 218-an szavaztak nemmel, mindössze hárman (Danó Béla, László Tamás és Pogácsás Tibor) igennel.

Nemmel szavazott többek között Orbán Viktor, Lázár János, Kövér László, Navracsics Tibor és Rogán Antal is.

A KDNP-ből 33-an nemmel, az a Soltész Miklós is, aki 2004-ben, ellenzéki képviselőként a Pető Intézet ellehetlenítése miatt szólalt fel. A Jobbik 35 képviselője tartózkodott. Igennel csak az MSZP-ből (29), az LMP (5) és a függetlenek közül (13) szavaztak. A frakciók nevére kattintva külön is megnézheti, melyik képviselőcsoport hogyan szavazott.

 

Parlamenti szavazás a Pető Intézet támogatásáról

| Infographics

Az Index augusztusban írt arról, hogy az intézet a tönk szélére került. Nem sokkal később az Emmi bejelentette, 420 millió forint támogatással kihúzzák őket a bajból. Ez azonban mégsem történik meg. A közvélemény nagy részét is félrevezető minisztériumi közleményben egyszerűen a törvény által biztosított, 2013–2014-es tanévre szóló keretösszeget számolták össze, ami nem extra pénz, hanem valójában az összes állami forrás, amivel az intézmény gazdálkodhat a következő egy évben, ha minden jól alakul - írta akkor az Index.

A minisztérium reagálása szerint azt a normatív támogatást, amit eddig is megkapott a Pető Intézet, azt most is megkapja. Az ami elakadt, az ezen felül eddig járó támogatás. Ez  "az oktatásért felelős miniszter mérlegelési jogkörébe tartozó, tehát nem alanyi jogon járó további támogatás, amelyet közoktatási megállapodás keretében kapott a fenntartó". Az erről szóló szerződés lejárt augusztus végén, újat egyelőre nem kötöttek. Az oktatásért felelős államtitkárság szerint további egy évre új szerződést kötnek majd, erről folynak az egyeztetések, valamikor kora ősszel írják majd alá.

Makk Ádám, a Pető Intézet (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete) PR-vezetője az MTI-nek szeptember elején azt mondta, a kiegészítő támogatásról szóló tárgyalások  105-110 millió forintról szólnak. Ha ezt megkapják, akkor egy évre levegőhöz jutnak, de a szükséges források harmadát még így is nekik kell majd előteremteniük. Szerinte hosszabb távon a Pető Intézetre szabott normatíva kidolgozása mutatná azt a kormányzati szándékot, hogy szükség van rájuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.