Az ombudsman szerint a speciális olimpián elért eredmények is méltóak az állami elismerésre

sport
2013 szeptember 17., 14:36

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedd délután adott ki egy közleményt erről. Erre azért volt szükség, mert egy fogyatékossággal élő egykori sportoló fordult Szabó Máté hivatalához, aki kifogásolta a sporttörvény olimpiai járadék megállapítására vonatkozó szabályainak alkotmányosságát

A panaszt benyújtó sportoló korábban több Speciális Olimpián is érmes helyezést ért el, ezért 2012-ben olimpiai járadék iránti kérelemmel fordult az illetékes minisztériumhoz.

Kérelmét a tárca visszautasította, jogosultság hiányára hivatkozva.

A panaszos szerint sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, hogy a speciális olimpia, a paralimpiával és a siketlimpiával szemben, nem szerepel a járulékra jogosító törvényi felsorolásban. Speciális olimpián amúgy jellemzően középsúlyos értelmi fogyatékos sportolók indulnak.

Az alapjogi biztos hivatala tájékoztatást kért a sportért felelős helyettes államtitkártól a szabályozás hátterével, indokaival kapcsolatban.

Válaszában a helyettes államtitkár a megkülönböztetést jogi és sportszakmai indokokkal magyarázta.

A speciális olimpián versenyzők különböző szintű, jellemzően középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő sportolók, teljesítményüket elsősorban saját képességeikhez és nem a többi versenyző eredményeihez mérik. A sporteredmények így mind egymással, mind az épek sportjában mért teljesítményekkel nehezen vethetők össze.

Szabó Máté vizsgálatában arra jutott, hogy az olimpiai járadékra való jogosultság szabályzása nem sértette az egyenlő bánásmód követelményét, mivel az nem alanyi jogon járó elismerés. Ezért nem igazolható az önkényes megkülönböztetés.

Az alapjogi biztos szerint a speciális olimpián szerzett helyezés feltétlenül állami elismerésre méltó eredmény, ugyanakkor azt a jogalkotó mérlegelheti, hogy a hivatalos állami elismerést egyszeri tárgy- vagy pénzjutalom, esetleg további, életjáradék jellegű kedvezmény formájában kívánja biztosítani.

Az ombudsman üdvözölte, hogy 2013-tól a speciális olimpián 1-8. helyezést elérő sportolók pénzjutalmat kapnak. Szerinte ez arra mutat, hogy Magyarország fokozottabban kívánja elismerni a speciális olimpia résztvevőinek teljesítményét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.