Szomorú véget ért az ismeretlen utcafotós után indított hajsza

kultúra
2013 szeptember 17., 16:54

A legjobb magyar fényképarchívum, a Foretpan legutóbbi frissítésekor felkerült egy galéria Velencei album címmel. 33 kép szerepelt az albumba, a képek szerzője azonban ismeretlen volt.

Két évvel ezelőtt került a képeket tartalmazó album az oldal szerkesztőihez. Az ajándékozó egy velencei piacon találta, oda is egy másik piacról, Berlinből érkezett. Száz kép szerepelt benne, nagyítások utcaképekről, Algériából, Franciaországból, Nyugat-Németországból, Svájcból, Belgiumból és az Egyesült Államokból.

Amikor az első képek felkerültek a honlapra, nyomozást is hirdettek, a szerkesztők az oldal közösségét is arra kérték, segítsenek megtalálni a névtelen fotóst.

A közösség pedig nyomozni kezdett, Vizi-Bognár Mónika és Németh Tamás pedig az Albert Schweitzerről készült portré segítségével végül megtalálta a fotóst.

A fotóst, akinek még a nemzetiségét sem lehet tudni. Ugyanis levelet írt Tamási Miklósnak, a Fortepan szerkesztőjének, arra kérve őt, hogy az összes képet vegyék le a honlapról.

A levél szerint az ismeretlen fényképész elfogadja, hogy Tamási jóhiszeműen cselekedett, és semmiféle információja nem volt személyéről, hiszen a munkafüzetben semmiféle információ nem szerepelt róla. Ezt ugyanis ellopták tőle évekkel ezelőtt.

a munkafüzet még mindig az én tulajdonomat képezi, ezért arra kérem, hogy a lopott tárgy birtoklását, vagyis az orgazdaság vétségét azonnal szüntesse meg, és ajánlott küldeményként, legkésőbb 2013. szeptember 30-ig címemre postán küldje vissza a füzetet.

- írja levelében. Majd azt, hogy az összes képet töröljék az oldalról. Tovább, hogy ő nem ért egyet a  Creative Commons állásfoglalásával, azaz hogy a fotókat megkötés nélkül lehetett használni az oldal látogatóinak, ezért azt is kérte, hogy

mivel az IP címek alapján követhető, hogy ki töltötte le a fotóimat, kérem, hogy mindegyiküket keresse meg, és tájékoztassa őket, hogy bár jóhiszeműen, de a képek letöltésével mégis törvénysértést követtek el. Kérje tőlük is, hogy a letöltött fájlokat semmisítsék meg.

Október végén pedig ha megtalálja interneten képeit, jogi lépéseket fog tenni.

Tamási Miklós szerkesztő a válaszában megírta, hogy a képeket letörölték ugyan, de honlapjuk látogatóriról nem rendelkeznek információkkal, ezért nem tudnak mást tenni, mint hogy a fotós kérését megosztják a honlap olvasóival.

A 33 képet törölték a Fortepanról.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.