Bajnai esélye: arccal a fiatalok felé

hogyaszongya
2013 szeptember 19., 05:56

Minden hat hónapnál régebben munkát kereső harminc év alatti fiatalnak garantált munkahelyet, vagy biztos elhelyezkedést jelentő képzést ígért Bajnai Gordon az Együtt-PM választási szövetség vezetője - MTI.

Bajnai Gordon igen erős mondattal nyitotta meg hosszú kampányát. Gyakorlatilag azt ígéri, hogy valamilyen módon minden fiatalt munkához juttat.

Egyelőre kevésbé érdemes a kijelentés tartalmával foglalkozni, ellenzékből ugyanis nem nehéz ekkorát mondani. Minden kormányra készülő erő mondott már hasonlót, sőt cifrábbat is.

Viszont hasznos megvizsgálni az ígéret mögött felsejlő stratégiát. Bajnai a 30 év alattiakat célozza, aminek a logikája teljesen érthető.

A fiatalok tömegesen ábrándultak ki a Fideszből, miközben az is elképzelhetetlen, hogy az MSZP mellé húzzák be az ikszet.

És tudjuk, Bajnaiék fő célja, hogy megszerezzék a Fideszben csalódott, ingadozó szavazókat.

Ráadásul ott van az az Orbán Viktor által 350 ezresre becsült választói tömeg, amelyik külföldön él és ott is dolgozik. Ők nagy eséllyel nem a jelenlegi kormányt támogatják. Bajnai most nekik is külön programmal kedveskedett.

A stratégia kapcsán két nagy nyitott kérdés van: az egyik, hogy mennyire lesz hiteles Bajnai Gordon személye és ígéretei ennek a szavazórétegnek. Emiatt talán kevésbé kell aggódnia a volt miniszterelnöknek..

A második probléma viszont már lényegesen nagyobb: ez a korosztály notóriusan kisebb arányban megy el választani, mint mondjuk a nyugdíjasok. Kiterjedt országos hálózat híján ráadásul úgy tűnik, az Együtt 2014-nek nem a mozgósítás a fő ereje.

Mindezek mellett valószínűleg a 30 év alattiak meggyőzése Bajnaiék legjobb esélye, hogy kétszámjegyű támogatást szerezzenek a választásokon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.