1% csak a német kormánypártok előnye

külföld
2013 szeptember 20., 08:10

Az utolsó közvélemény-kutatás szerint nagyon szoros lesz a vasárnapi német választás. A kormányzó CDU hiába vezet nagyon, egyedül nem fog tudni kormányt alakítani, és a koalíciós matek akár a baloldalnak is kijöhet. A ZDF által közölt felmérés szerint a CDU 40, mostani kolaíciós társa, a liberális FDP 5,5 százalékon áll. Utóbbi azért necces, mert 5% a bejutási küszöb.

A szociáldemokrata SPD támogatottsága 27 százalékos, reménybeli koalíciós partnerük, a Zöldek, pedig 9 százalékra számíthatnak. A radikális baloldali Die Linke 8,5 százalékot kapna.

Így összesen a jobboldali pártoknak 45,5% a baloldalnak 44,5% a támogatottsága.

A CDU-nak kedvez azonban, hogy a Zöldek egyelőre kizárják, hogy közösen kormányozzanak a Die Linkével.

És az sem kizárt, hogy a CDU és az SPD nagykoalíciót kössenek, ahogy ez történt 2005-ben. Akkor a mostani szocdem kancellár-jelölt volt Merkel pénzügyminisztere.

A CDU-nak kedvez, hogy a választók több mint fele azt szeretné, ha Angela Merkel maradna a kormányfő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.