A kínai korrupcióellenes harc nem várt mellékhatásaként eláraszthatja a világot a kínai vodka (viszki? unicum? PAJCSIU!!4!)

Egyéb
2013 szeptember 21., 12:06

2001 óta nem növekedett olyan lassan a legnagyobb kínai szeszgyár, a Kvejcsou Moutaj (Kweichow Moutai) profitja, mint 2013 első felében. Ez javarészt az új kínai elnök, Hszi Csin-ping korrupció- és pazarlás elleni háborújának lehet a következménye, a palackonként 300 dollárba kerülő párlatokkal boltoló cég pajcsiuja (Bai Jiu, kínai égetett szesz) az egyetlen kínai gyártású termék volt, ami felkerült a kínai milliárdosok ajándékozási listájára.

De míg korábban az ötödik legnépszerűbb milliomosajándék volt, idén visszacsúszott a 13. helyre.

A szeszipar a fenyegető helyzetből nyugati terjeszkedéssel törhet ki. Legalábbis ezt tervezi a világ legnagyobb szeszforgalmazója, a Diageo, ami tavaly vásárolta be magát egy kisebb pajcsiugyárba, a Suj Csing Fangba (Shui Jing Fang). A Diageo Nagy-Britanniában már be is vezette a pajcsiut, idén pedig Olaszországban, Katarban, Spanyolországban és az Egyesült Arab Emirátusokban is piacra lép, majd következik a nagy ugrás, a termék amerikai bevezetése.

Mi az a pajcsiu?

  • Szó szerint fehér likőrt jelent, és általában bornak vagy fehér bornak fordítják.
  • De nem bor, és még csak nem is fehér.
  • Kinézetre leginkább vodkaféle, színtelen, alkoholszagú, 40-60 százalék alkoholtartalmú párlat.
  • Jellemzően cirokból főzik, de van, hogy búzából, árpából vagy kölesből, vagy valamiből, amit angolul Job's Tearsnek, Jób könnyeinek hívnak, és egy trópusi fűféle.

Via Quartz

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.