Kevélység, fösvénység, bujaság, irigység és Justin Bieber-videók jogosulatlan letöltése

TECH
2013 szeptember 24., 12:14
comments 2

"A másolás gonosz dolog" - ezt tanítják nemsokára a gyerekeknek a kaliforniai óvodákban és iskolákban egy kísérleti tanterv alapján, ami közvetve a legnagyobb amerikai techcégek, a Google, a Facebook, a Verizon és az AT&T közreműködésével készült.

A tantervet a kaliforniai iskolai könyvtárak szövetsége készítette a biztonságos internetért ügyködő Internet Keep Safe Coalitionnel, aminek tagja a Google, a Microsoft és a Facebook, illetve a szerzői jogi sérelmekkel voglalkozó intézettel (Center for Copyright Infringement), aminek meg tagja az amerikai filmszövetség (MPAA), a lemezkiadók szövetsége (RIAA), illetve a legnagyobb amerikai szolgáltatók, a Verizon, a Comcast és az AT&T.

A Wired megszerezte és közzétette a különböző korú gyerekeknek szánt tananyagot, ami Mitch Stoltz, az EFF jogvédő szervezet ügyvédje szerint pontatlan és helytelen,

alig leplezett vállalati propaganda.

A tananyag "hamisan azt sugallja, hogy az ötletek tulajdonnak számítanak, és hogy az embernek engedély kell kérnie arra, hogy mások ötletére építsen" – mondta a Wirednek Stoltz.

A  egészen egyszerűen elfelejti megemlíteni a szabad felhasználást (fair use), ami bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi a szerzői jog által védett anyagok átvételét.

Az Internet Keep Safe Coalition szerint a fair use azért maradt ki, mert még a hatodikosok is túl kicsik ahhoz, hogy felfogják. Ennek némileg ellentmond, hogy az ötödikeseknek szánt anyagban szerepelnek a Creative Commons licencek, amiket sokan még felnőttként is képtelenek megérteni.

Példák:

Elsős lecke

Másodikos lecke

Ötödikes lecke

Hatodikos lecke

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.