3 milliárd forintot fizet vissza a Fővárosi Vízművek a fővárosnak

A társaság visszavásárlásához kapott kölcsönből. A főváros 1997-ben adta el a Fővárosi Vízművek kisebbségi, 25 százalékos részvénycsomagját, valamint szindikátusi és menedzsmentszerződést kötött a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal. A Fővárosi Közgyűlés az idén döntött a részvénycsomag visszavásárlásról.

A társaság a 15,3 milliárd forintos vételárból tavaly a 3,2 milliárd forintos, az adásvétellel kapcsolatos költséget finanszírozta, a fennmaradó 12,094 milliárd forint pedig önkormányzati kölcsön volt. Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója szerint a kölcsönből 3,09 milliárd forintot visszafizetnek a városnak, a fennmaradó 9 milliárd forintot hitelből törlesztik, erre új közbeszerzési eljárást írnak ki, és várhatóan májusig eleget tesznek a fizetési kötelezettségnek.

Eddig két közbeszerzési eljárás eredménytelen lett jogi szempontok miatt, de egyértelműnek tartja, hogy a bankok is óvatosak a kérdésben. Haranghy Csaba 3 és 6 milliárd forint közötti hitelkeret lehívásával számol, az összeg nagyban függ a cég pénzügyi mutatóitól. Januártól július végéig, hét hónap alatt 3 milliárd forint alaptevékenységen kívüli bevételük volt, és az év végi terv 5 milliárd. A jövő évi üzleti terv 22 milliárd forint bevétellel kalkulál az ivóvízből és 8 milliárddal a szennyvíztisztításból. A 40 milliárdos büdzséből 10-et kell egyéb forrásokból, árbevételekből előteremteni. A társaságnak tavaly és az idén is jelentős egyéb árbevételei voltak. Mindezzel együtt volt értelme visszavásárolni a társaságot a külföldi tulajdonosoktól – mondta Haranghy. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.