Lehallgatott telefonbeszélgetésekkel bizonyítanák, hogy mégis Burkáék öltek egy tévéantennáért

bűnügy
2013 szeptember 26., 08:55
comments 5

Ezt a történetet tényleg muszáj régebbről elindítani:

  • 1999-ben Újszentmargitán kiraboltak és megöltek egy férfit
  • A tettesek egy tévéantennát vittek magukkal
  • A gyilkossággal idősebb és ifjabb Bukra Ferencet vádolták, akik aznap együtt ittak az áldozattal
  • Első fokon az apát 13, a fiút 15 évre ítélték 2002-ben
  • 2003-ban a Szegedi Ítélőtábla a vádlottakat bizonyítottság hiányában felmentette, 2006-ban ezt a Debreceni Ítélőtábla is helybenhagyta
  • A két férfi majdnem hat évig ült
  • Kártalanítási perben rekordosszeget ítéltek meg Burkáéknak. az apa 20 millió, a fia 25 millió forintot kapott
  • De most az ügyészség újabb bizonyítékokkal állt elő, perújítást kérvényeztek

Terhelő vallomásokra, tárgyi bizonyítékokra, szakértői véleményekre és lehallgatott telefonbeszélgetésekre alapozta az ügyészség azt a perújítási indítványát, aminek a célja, hogy bebizonyítsa: még idősebb és ifjabb Burka Ferenc ölt meg egy férfit 14 évvel ezelőtt. A jelek szerint Burkáék felmentő ítélete - és a nekik megítélt összesen 45 millió forint kártalanítás - után sem állt le az ügyészség, a Népszabaság értesülése szerint titkosszolgálati módszerekkel rögzítették telefonbeszélgetéseiket. A bíróságra benyújtott egyik párbeszédben az egyik tanú figyelmezteti ifjabb Burkát, hogy embert öltek, mire a férfi rá akarja venni, hogy erről ne beszéljen. A másik beszélgetésben az apa beszél úgy a feleségéről, hogy "ugyanúgy bűnös, minden nyomot eltüntetett, falazott".

Időközben találtak egy elásott rozsdás tévéantennát is Burkáék házának közelében. Többen terhelő vallomást is tettek Burkáékra, így a fiatalabbik férfi volt élettársa is a Blikk szerint.

Zeke László, idősebb Burka ügyvédje szerint továbbra is tisztázatlanok a legfontosabb kérdések, az egész vád eleve prekoncepción alapult, és a nyomozásban is hibát hibára halmozott a rendőrség. A lehallgatásokról azt mondta: a felek sok minden egymás fejéhez szoktak vágni, erről akkor beszélne bővebben, ha további részleteket is megismer. Az ügyvédnek összeségében rossz a szájíze, mert jó lenne, ha a vádhatóság oloyankor is perújítást indítványozna, amikor nem az ügyészség presztízse, hanem ártatanul meghurcolt emberek sorsa forog kockán.

A kifizetett 45 millió forintos kártérítés egyébként nem része a mostani perújításnak. Amennyiben az új eljárásban jogerősen elítélnék Burkáékat, az állam azt egyéb eljárásban szerezhetné vissza.

A pénz egyébként már elfogyott, legalábbis Zeke László ügyvéd az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a 45 milliós kártérítési pénzből Burkáék felújították a házukat, bevezették a gázt és nyílászárókat cseréltek, majd Pesten vettek az egyik lányuknak egy pékséget.

A Debreceni Ítélőtábla két hete megállapította, hogy az ügyészség perújítási indítványa alapos, Az új tárgyalás időpontjáról még nincs információ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.