Martin Luther King és Muhammad Ali után is kémkedett az NSA

külföld
2013 szeptember 26., 10:13

És még két szenátor, illetve a New York Times és a Washington Post újságírói után is. Mindez a titkosítás alól most feloldott dokumentumokból derült ki.

A Minaret-akcióról, ahogy Kingék megfigyelését hívták, már a hetvenes években tudni lehetett, de hogy kiket figyeltek meg, az csak most derült ki. Magát az akciót az NSA illetékesei már a hetvenes években "tisztességtelennek, ha nem egyenesen illegálisnak" nevezték.

Kinget, Alit, Frank Churcs demokrata és Howard Baker republikánus szenátorokat, illetve Tom Wicker és Howard Baker újságírókat a vietnami háborút ellenző fellépésük miatt figyelték meg azért, mert Lyndon B. Johnson elnök arra gyanakodott, hogy a háborúellenes tiltakozásokat külföldi kormányok szervezhetik. A megfigyelések Richard Nixon elnöksége alatt is folytatódtak, és csak 1973-ban, a Watergate-botrány miatt fejezték be az akciót.

Via BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.