Elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt ellen

jog
2013 szeptember 27., 11:15
comments 3

hernadi

  • Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy megvesztegette Ivo Sanader volt miniszterelnököt.
  • Szerintük ezt azért tette, hogy a Mol bevásárolhasson a helyi olajvállalatba, az INA-ba.
  • A Mol szerint szó sincs vesztegetésről, a horvátok politikusok csak azért használják bokszzsáknak Hernádit és a magyar olajcéget, mert ez ott népszerű.
  • Korábban nem ment el, amikor beidézték.
  • Ezért most európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.
  • De ez még mindig nem jelent semmit.

A zágrábi bíróság európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen. Korábban már beidézték, de Magyarország nem adta ki.

A vizsgálati fogságot is elrendelte a bíróság. A horvát lapok szerint azért adták ki az elfogatóparancsot, mert Hernádi nem tett eleget a korábbi idézésnek. A Mol jogi igazgatója, Kara Pál szerint a lépés fenyegetés.

A horvátok eddig hiába akarták

Horvátország uniós csatlakozása óta megy a találgatás, hogy mi lesz Hernádi Zsolt sorsa. Korábban könnyen le lehetett pattintani a horvátokat, akik a nem jogerősen börtönbüntetésre ítélt Ivo Sanader volt miniszterelnök megvesztegetésével gyanúsítják Hernádit. Amióta ők is EU tagok lettek (július 1), komolyabban kell venni az ügyészeik hivatalos kéréseit.

Az elfogatóparancs még mindig nem jelentené, hogy a Mol vezetőjének azonnal egy horvát börtön felé kell vennie az irányt. Főleg, ha nem hagyja el Magyarországot.

Az uniós bűnügyi együttműködésről szóló törvényben ugyanis az szerepel, hogy az elfogató parancs megtagadható, ha magyar igazságügy vagy rendőrség a konkrét ügyben a feljelentést korábban elutasította, vagy a nyomozást megszüntette.

Márpedig a Mol-INA-ügyben volt nyomozás Magyarországon, és azt a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában 2012 januárjában megszüntette.

Az elfogatóparancs kiadásával viszont Hernádinak már komoly kellemetlenségei lehetnek, még ha a magyar hatóságok teljesen jogszerűen békén is hagyják. Ezen a ponton például az Európai Unió országaiba már csak kockázatosan utazhat, és egy semeringi síelés alkalmával az osztrák rendőrök például minden további nélkül elfoghatják.

Mi jön még?

A horvátok következő lépése egy bírósági tárgyalás lehet. Ezzel kapcsolatban sem lehetnek senkinek illúziói: ha Sanader volt miniszterelnököt elítélték, akkor nem valószínű, hogy Hernádit felmentené egy zágrábi bíróság.

Egy jogerős bírósági ítélet után viszont már Magyarországon is elég kellemetlen lenne Hernádi helyzete. Mert azt azért nem olyan könnyű megindokolni, hogy bár az unió tagországai elfogadják egymás bíróságainak ítéleteit, de Magyarország speciel Ivan Turudić bíróét nem.

Kellemetlen lenne

Ráadásul Magyarországnak igen kellemetlen lenne, ha folyton Hernádi miatt cseszegetnék az EU-ban.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy még Sanader ügyében sincs jogerős ítélet, pedig őt 2010-ben fogták el. Szóval egy ilyen forgatókönyv is csak évek múlva lehet aktuális, addig pedig sok körülmény megváltozhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.