Magyarország is befogadja a szíriai menekülteket

háború
2013 október 01., 15:39

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres kedden közölte, hogy tizenhét ország, köztük Magyarország is be fogja fogadni a szír polgárháború elől menekülőket.

A közeljövőben ezekben az országokban több mint tízezer menekültet fognak ideiglenes szállásokon elhelyezni.

Magyarország mellett Ausztrália, Ausztria, Dánia, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Mexikó, Németország, Norvégia, Luxemburg, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland fogad még menekülteket.

Mexikó szereplése számít a főbiztos szerint újdonságban egy ilyen programban, a többi ország hagyományosan befogadó országnak számított eddig is.

Eddig a menekültek 97 százaléka a Szíriával szomszédos országokban keresett segítséget. A szíriai menekültek közül Egyiptomban 110 ezren, Irakban 168 ezren, Jordániában 515 ezren, Libanonban 716 ezren, Törökországban pedig 460 ezren tartózkodnak.

Az ENSZ nemrégiben "az évszázad katasztrófájának" nevezte a szíriai menekülthelyzetet, miután friss adatok szerint a két és fél éve tartó polgárháborúban már több mint kétmillió szíriai menekült külföldre, azonban nem csak az országon kívül sok az otthonát vesztett szíriai: az országon belül 4,25 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.