Netanjahu szerint Izrael akár egyedül is fellép Iránnal szemben

Az izraeli miniszterelnök az ENSZ közgyűlésén beszélt New Yorkban.

Szeretnék hinni Haszan Róháni iráni elnöknek, de nem tudok

- mondta az általános vita utolsó felszólalójaként. Netanjahu szerint míg az előző államfő, Mahmúd Ahmadinezsád nem leplezte valódi természetét, addig Róháni egy báránybőrbe bújt farkas.

Az izraeli kormányfő úgy véli: Róháni valódi célja, hogy véget vessen az iszlám köztársaságot sújtó nemzetközi szankcióknak, miközben változatlanul folytatja országa atomprogramját.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kemény büntető intézkedésekkel párosuló hiteles katonai fenyegetés jelenti az egyetlen békés lehetőséget Irán feltartóztatására. Netanjahu szerint egy nukleáris Irán felérne ötven Észak-Koreával.

Nem szabad feloldani a szankciókat azelőtt, hogy Irán teljesen felhagyna az atomfegyverek kifejlesztésére irányuló programjával

- mondta az izraeli kormányfő, aki nem támogatja a nemzetközi büntető intézkedések felfüggesztését esetleges felszínes engedményekért cserébe.

Az ülés után Hodadad Szejfi iráni diplomata szélsőségesen provokatívnak és ellenségesnek nevezte Netanjahu beszédét. Az iráni ENSZ-misszió tanácsadója hangsúlyozta, hogy országa atomprogramja eddig és ezután is kizárólag békés célokat szolgál.

Az iszlám köztársaság Róháni megválasztása óta különféle gesztusokkal próbál enyhíteni a feszültségeken. Obama szívesen veszi az iráni közeledést, sőt, eddig példátlan módon pénteken felhívta telefonon Róhánit, hogy az atomkérdésről tárgyaljon vele.

Az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot és Németországot tömörítő hatok csoportja október 15-én Genfben újrakezdi a tárgyalásokat az iszlám köztársasággal annak atomdossziéjáról. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.