Vizsgálják a baranyai tömeges halpusztulást

környezetvédelem
2013 október 01., 07:42
photo_camera MTI Fotó: Lengyel Péter

A csapadékos tavasz után úgy tünt, remek éve lesz a halaknak a baranyai Fekete-vízben. Egy a terepet kedvelő horgász beszámolója szerint "millió szám úsztak benne az ivadékok, a védett halak, a nagy domolykók, jászok, balinok ezrei és csukák megszámlálhatatlan sokasága".

Mígnem szeptember 27-én történt valami. Szürkés, zöldes, habos volt a víz, és a halak megfulladtak, nem jutottak elegendő oxigénhez. Az esetről beszámoló horgász feltételezése szerint "valahol megnyitottak egy csapot". A lényeg, hogy a halak csak kapkodták a levegőt, tömegével vívták haláltusájukat.

A történetek immár a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is vizsgálja. A katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laboratóriuma a vízből, az állategészségügyi hatóság pedig az elhullott halakból vett mintát, ám ezeket még nem értékelték ki.

Via MTI, Atyafiapeca

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.