Először nyert devizahiteles a bank ellen

Léhmann György ügyvéd mintegy 700 devizahitelest képviselve ment neki a bankoknak. Most először nyert pert. Az OTP egyik devizahiteléről megállapította a bíróság, hogy csak annyi törlesztőrészletet kell fizetni, amennyit a szerződés megkötésének időpontjában kellett.

Az OTP Bankot beperlő adós 2007-ben vett fel nyolcmillió forint összegű, svájci frankban nyilvántartott hitelt. A jogerős ítéletet kimondó Pécsi Ítélőtábla szerint teljes egészében érvénytelen a kölcsönszerződésnek az a feltétele, miszerint „a hiteldíj (kamat és kezelési költség) változó mértékű, melyet a hitelezők jogosultak egyoldalúan megváltoztatni.” A bíróság szerint „a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői...) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük. Ebben a tekintetben az adósokat teljes bizonytalanságban, egyúttal kiszolgáltatottságban tartja, a hitelező számára a hiteldíj növelésére a jóhiszeműség követelményébe ütköző módon lényegében kontroll nélküli egyoldalú hatalmasságot biztosít. Azok a feltételrészletek hiányoznak, melyek a módosítási lehetőség kereteit ténylegessé, a fogyasztó számára közérthetővé, a módosítások mindenkori mértékét ellenőrizhetővé tennék.”

Az ítélet alapján tisztázni kell a banknak és az ügyfélnek, hogy pontosan milyen feltételek mentén változhat a törlesztőrészlet összege. Léhmannak erre is van ötlete, amit szerinte általánosan ki lehetne terjeszteni. El is küldte Orbán Viktornak, hátha ezzel az egész devizahitel ügy megoldódik. (sonline)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.