Először nyert devizahiteles a bank ellen

Léhmann György ügyvéd mintegy 700 devizahitelest képviselve ment neki a bankoknak. Most először nyert pert. Az OTP egyik devizahiteléről megállapította a bíróság, hogy csak annyi törlesztőrészletet kell fizetni, amennyit a szerződés megkötésének időpontjában kellett.

Az OTP Bankot beperlő adós 2007-ben vett fel nyolcmillió forint összegű, svájci frankban nyilvántartott hitelt. A jogerős ítéletet kimondó Pécsi Ítélőtábla szerint teljes egészében érvénytelen a kölcsönszerződésnek az a feltétele, miszerint „a hiteldíj (kamat és kezelési költség) változó mértékű, melyet a hitelezők jogosultak egyoldalúan megváltoztatni.” A bíróság szerint „a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői...) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük. Ebben a tekintetben az adósokat teljes bizonytalanságban, egyúttal kiszolgáltatottságban tartja, a hitelező számára a hiteldíj növelésére a jóhiszeműség követelményébe ütköző módon lényegében kontroll nélküli egyoldalú hatalmasságot biztosít. Azok a feltételrészletek hiányoznak, melyek a módosítási lehetőség kereteit ténylegessé, a fogyasztó számára közérthetővé, a módosítások mindenkori mértékét ellenőrizhetővé tennék.”

Az ítélet alapján tisztázni kell a banknak és az ügyfélnek, hogy pontosan milyen feltételek mentén változhat a törlesztőrészlet összege. Léhmannak erre is van ötlete, amit szerinte általánosan ki lehetne terjeszteni. El is küldte Orbán Viktornak, hátha ezzel az egész devizahitel ügy megoldódik. (sonline)