A magyarok többsége nem ítéli el az abortuszt

Egészségügy
2013 október 10., 17:47
  • Tegnap megírtuk, hogy Magyarországon az utóbbi években az abortuszok száma csökkent, a születéseké pedig nőtt.
  • Persze senki sem tudta, hogy miért.
  • Ma a Patent Egyesület bemutatta a Medián által készítettet 2013-as közvélemény-kutatást, aminek címe: Mit gondol a magyar lakosság az abortuszról? (pdf)
  • Na, vajon mit?

 

Maguknak hogyan telt a csütörtök reggelük? Én egy belvárosi bisztróban nézegettem homályos grafikonokat arról, hogyan viszonyul a magyar társadalom az abortuszhoz. Az eseményt a Patent Jogvédő Egyesület tartotta, akik felkérték a Medián közvélemény-kutató intézetet, kérdezzék meg a magyar társadalmat, mit gondol az abortuszról.

A kérdésre az új alaptörvény és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár irányították rá a figyelmet.

Bár az alaptörvény kimondja, hogy már a magzatnak is joga van az élethez, Soltész 2011-ben azt nyilatkozta, hogy itthon nem történik meg az, ami Lengyelországban, vagyis nem tiltják be az abortuszt. Ennek ellenére hamarosan megjelentek abortuszellenes plakátok, amiken a méhből könyörögtek a magzatok, hogy ha más nem, legalább adják őket örökbe.

magzat

Hann Endre, a Medián vezetője látszóan zavarban volt, amikor úgy kezdte beszédét, hogy ő is érintett a témában. Aztán hozzátette, hogy itt leginkább a szabadságjogok védelmére gondol, mivel ahogy a tanulmány is mutatja, a férfiak szeretnek elzárkózni az abortusz témájától. Rajta kívül amúgy az egész bisztróban csak három férfi volt, a pincérrel együtt. Lélekben ezért kicsit osztoztam zavarában.

A magyarok többsége nincs az abortusz ellen.

Nagyjából ez volt a tanulsága az összes grafikonnak. Végig vettük a férfiakat, nőket, különböző politikai oldalakhoz tartozó csoportokat, időseket, fiatalokat, de végeredményben a többségnek az volt a véleménye, hogy az abortuszt nem kell szigorítani, betiltani pedig főleg nem. Bár a többség fontos problémának tartja a születés megszakítását, a mostani rendszer elfogadhatónak találja. Ez annak tükrében is érdekes Hann szerint, hogy a magyar társadalomban egyre népszerűbbek a konzervatív értékek. A felmérés szerint viszont még a Jobbik szavazóinak többsége sem ítéli el az abortuszt.

A kutatás prezentációja húsz perc alatt véget ért, ezután Hann megkérdezte a jelenlévőket, hogy mit gondolnak az eredményekről. Végül ez a rész bizonyult a legérdekesebbnek, köszönhetően a Patent szenvedélyes munkatársainak.

Kiderült, hogy a társadalom hiába tekinti elfogadottnak az abortuszt, ezt az EMMI nem igazán akarja tudomásul venni, és éves szinten milliókat költenek arra, hogy propagandát folytassanak a terhességmegszakítások ellen, miközben a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztatást szeretik áthárítani a civil szervezetekre. Amik közül például a Patent már évek óta nem kap állami támogatást.

Nem csak az EMMI szeretné lebeszélni a magyar nőket az abortuszról. A Patent üzemeltet egy segélyvonalat, ahova rendszeresen érkeznek panaszok védőnők és orvosok által megalázott nőktől. Gyakorinak tűnik, hogy védőnők bántóak és vádlóak az abortuszra jelentkezőkkel szemben. Kommunikációjukban a terhes nőket anyukának hívják, a magzatot pedig kisbabának, hogy ezzel is pszichológiai nyomást helyezzenek a nőkre.

Az előadáson szóba került a kormány részéről nem támogatott abortusztabletta is, ami egy Patent által készített prospektus szerint sokkal biztonságosabb, mint a műtéti beavatkozás. Itthon mégis illegális, mert a hatóságok egy rejtélyes társadalmi vitára hivatkozva valahol a sufniban tartják inkább a kérdést. Úgy is, hogy az Egészségügyi Világszervezet és a magyar szülészeti szakmai kollégium is a tabletta mellett foglalt állást. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 70% támogatta a tablettát a műtéti beavatkozással szemben.

Az ilyen tablettákat orvosi felügyelet alatt szabad csak bevenni, a Patent munkatársai viszont beszámoltak olyan nőkről, akik az internetről rendelt tablettákat otthon szedték be, amikor pedig a mellékhatások miatt kórházba kerültek, volt olyan, akit megbilincseltek és eljárást indítottak ellene.

Valószínűleg emiatt is lehet az, hogy sokan járnak inkább a bécsi klinikákra, szám szerint heti 4-8 nő, mert ott hasonló megaláztatásoknak nincsenek kitéve. Ezek a műtétek a hivatalos magyar statisztikába be se kerülnek.

Megkérdeztem, hogy készült-e felmérés arról, hogy a fogantatások körülményeiről hogyan vélekednek az emberek. A pácienseket alázó történetek után érdekelt, hogy létezik-e egy nőt vádló mechanizmus a társadalomban. Olyan, mint amit a nemi erőszakos esetek kapcsán is megfigyelhetünk. Konkrét felmérés ezzel kapcsolatban nem készült, de a Patent munkatársainak válaszaiból érezhető volt, hogy sokan hiszik, a nők többsége csak felelőtlenségből esik teherbe. Az is kiderült a védőnői konzultáción be kell számolni a fogantatás körülményeiről, az ezzel kapcsolatos statisztikai adatokat viszont a védőnői szolgált adatigénylés ellenére sem hajlandó kiadni már évek óta.

A teljes kutatás letölthető innen.

A cikket Vargyai Viktor írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.