Alice Munro kapta az irodalmi Nobel-díjat

KULTÚRA
2013 október 10., 11:04

File picture of Canadian writer MunroA kanadai írónő 1931-ben született, a közelmúltban már a visszavonulást tervezte, tíz éve nem jelent meg új könyve.  A világ legismertebb novellaszerzői között tartják számon, 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker díjat is. Sok műve magyarul is megjelent.

Novellái többségében saját otthonának történeteit írta meg, Ontario környékéről. Gyakran hasonlították történetvezetését Csehovéhoz.

Kis emberek, nagy érzelmekkel.

- mondta Munro hőseiről Peter Englund, az akadémia titkára.

Alice Munro a 13. Nobel-díjas írónő, legutóbb, 2009-ben Herta Müller részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona (272,3 millió forint) is jár. Munróval lánya telefonon közölte a hírt. Meg azt is, hogy ő még csak a tizenharmadik nő, aki megnyerte ezt a díjat. Mire Munro azt válaszolta, hogy ez "nem is tűnik lehetségesnek, ijesztő belegondolni, hogy még csak tizenhárman nyertek közülünk". (via Guardian)

1963-ban akkori férjével könyvesboltot nyitott Victoria városában, a bolt a mai napig üzemel. Munro azóta elvált, majd másodszor is megházasodott. Második férje idén áprilisban halt meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.