Egy értelmiségi öltözködjön úgy, mint egy értelmiségi

oktatás
2013 október 10., 13:32

Végre megszólalt, sőt egyeztetett a kaposvári dress code-ügyben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ügyvivő elnöke. Ha valaki netán nem hallott volna róla, a kaposvári rektor kiadott egy rendeletet, amiben megtiltotta a túl rövid szoknyát, a dekoltázst, a strandpapucsot, a túlzott sminket és parfümöt. Ez az egyetem hallgatóira és oktatóira egyaránt vonatkozik, külön szabály van a férfiak és a nőkre, hétköznapokra és vizsgákra.

Nézzük, mit képviselt a HÖOK-elnök:

  • A felsőoktatásban tanuló hallgatók és oktatók a társadalom legképzettebb, értelmiségi rétegéhez kell, hogy tartozzanak, amivel magától értetődően együtt jár az, hogy az éppen adott alkalomhoz illően öltözködnek.
  • Az öltözködéssel kapcsolatban megjelent rektori utasítás jó szándékát nem megkérdőjelezve, ám a parfümhasználatra, valamint a sminkelésre vonatkozó és egyéb, a megjelenéssel kapcsolatban objektíven nem mérhető szempontok rögzítését nem tartják kellően átgondoltnak.
  • A rektorral teljes egyetértésben úgy gondolják, hogy egy felsőoktatási intézményben az ünnepi alkalmakhoz, valamint a vizsgákon való megjelenéshez az egyetem, főiskola hagyományait szem előtt tartó öltözködési rend kialakítása egyértelműen az intézményi autonómia kérdéskörébe tartozik.
  • Ugyanakkor a szorgalmi időszakra vonatkozóan szerencsésebb, ha az öltözködéssel kapcsolatban csak olyan, általános jellegű iránymutatást fogalmaznak meg, mely azt tartalmazza, hogy az egyetemi polgároktól elvárt az ápolt külső és az igényes öltözék.

ertelmisegi

A HÖOK közleménye azzal zárul: "a rektor jelezte, hogy az egyetem szenátusának következő ülésén az öltözködési szabályzat kérdését az egyetem polgáraival folytatott egyeztetést követően a helyi hallgatói önkormányzattal egyetértésben tűzi napirendre. Reményeik szerint az itt kialakítandó új szabályzat messzemenőkig megfelel majd azoknak a közös öltözködési standardoknak, amelyeket a Kaposvári Egyetem bármely értelmiségi polgára magáénak érez - olvasható a közleményben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.