Áll a bál a budai botránykereszteződésben

Tbg
közlekedés
2013 október 11., 15:20
photo_camera A balról a Margit körútön közlekedők behajtanak a kereszteződésbe, majd ott ragadnak. A Mecset utcából az autók csak akkor tudnák továbbhaladni, ha a körútiak elmennek. Ez a pillanat viszont csak akkor jön el, amikor pirosat kapnak, ám ekkor betorlódnak a jobb alulról érkező Török utcaiak, a körútról a hídra menő forgalom pedig beindul. Na, ilyenkor van koccanás.

A 444 szerkesztőségének ablaka alatt sok minden történik, de koccanásos baleset szinte minden nap van. Autó autóval, villamos autóval koccan, a tülkölés pedig folyamatos.

A zöldet kapó autósok a Mecset utcából nem tudnak elindulni, ahogy a Török utcából érkezők sem sokszor, ha a Margit körút amúgy tele van. De a körúton haladók sem tudnak haladni, mert a sor a Széll Kálmán térig áll.

mkrtbal1

Az ok a lámpák beállításában keresendő, egyszerűen túl hosszú a zöld, vagy a piros, a lényeg, hogy a forgalom sűrűsödése miatt nem tud felszívódni a keresztirányú forgalom, mielőtt az autók elindulnának.

Az persze a másik, hogy az autósok magukat is okolhatják a helyzet miatt, hiszen a sárga felfestés a kereszteződésben azt jelenti, hogy nem kéne addig behajtani - zöld esetén sem - amíg az áthaladás nem lehetséges.

mkrtbaleset4

A vége mindenesetre az állandó dudálás, a baleset, csak a közelmúlt eseményeiből néhány:

A Járókelő blog már júliusban észrevette a problémát, és levelet is írt a II. kerületi önkormányzatnak. Cikkünkre reagált a II. kerületi önkormányzat, hogy ilyen levelet sosem írtak, nem is illetékesek. Valószínűleg a fővárosi önkormányzat válaszolt tehát a Járókelők blognak.

A válasz lényeges pontjai:

  • Nem kéne oda behajtani, sajnos nem tartják be a KRESZ-t.
  • A jelzések idejének csökkentése, hosszabb piros nem igazán megoldás: ha a a fix beállítás a sűrű forgalomnál működik, a ritkánál lesz vele probléma.
  • A megoldás olyan közlekedési lámpa lenne, amelyik figyelembe veszi a forgalom változásait, és ennek megfelelően kapcsolgatná a lámpákat.
  • Egyelőre a fővárosi vezetés összegyűjti ezeket a problémás Budapesti kereszteződéseket, és kitalálja, mi legyen.
  • Valószínűleg forgalomérzékelős lámpákat kapnak ezek a helyek.
  • Azt nem tudják, mikorra jönne ki a Főváros a megoldással.

Megkérdeztük azért a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t is, hátha kiderül, mikorra lesz megoldás.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.