https://444.hu/assets/baja_fejlec.jpg

Zámbó Krisztián-Fásy Ádám vs. Bajnai-Mesterházy-Szanyi a bajai kampányzárón

POLITIKA
2013 október 12., 19:07
comments 8
  • A vasárnapi választás előtti utolsó kampánynapon még az utóbbi napokban megszokottnál is forróbb volt a hangulat a bajai 32-es választókerület homokdűlőin.
  • Megnéztük, mit dobtak be a felek a hajrában.
  • A riportot Tamás Bence Gáspárral és Botos Tamással együtt készítettük.
photo_camera Képek: Botos Tamás

A környéket már kora délutántól hangos zene töltötte be. Óriási buli kezdődött a közösségi házban Horváth Szilveszter, a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetőjének szervezésében. A bulit elég jól őrizték, a közösségi ház előtt több biztonsági ember vigyázott arra, hogy senki ne mehessen be, aki nem volt meghívva. Többen is próbáltak beszélni Horváth Szilveszterrel, aki nem jött ki a kerítésen kívülre, csak annyit üzent, ez az ő magánrendezvénye. A résztvevők egy része határozottan értésünkre adta, hogy akárhányszor idejöhetünk,

nem fogunk bejutni egészen reggelig.

Közben kiszűrődött az Egy jó asszony minden megbocsájt vagy éppen a Szeress úgy is, ha rossz vagyok.

baja4

Pedig a műsor nem volt akármilyen, fellépett Zámbó Krisztián, akit ha nem is láttunk, de hallottunk és Fásy Ádám, akinek műsoráról sajnos lemaradtunk. Szerény ízelítő a hangulatból, a kerítésen kívülről, miközben az igazi buli a sátorban van:

Horváth Szilveszter egyébként a legutóbbi riportunkban azt mondta, a Fidesz jelöltjét támogatja, többek között azért, mert az önkormányzat támogatja az olyan események megszervezését, mint a romanap, a roma kulturális nap, vagy a romakarácsony.

Horváth egyébként egyértelműen a körzet meghatározó embere, amikor 2006-ban elindult az MCF-Roma Összefogás színeiben a Fidesz és az MSZP mellett, itt ő kapta meg a szavazatok többségét. A buliban ott volt Kovács Csaba stábjának egyik tagja is, aki hétfőn a Fidesz jelöltjének autóját vezette, ezen a képen is látható:

baja25

Zsigó Róbert polgármester is tartott egy sajtótájékoztatót az utolsó napon, amin arról beszélt, álfideszesek járják a körzetet, akik azt állítják, tűzifát adnak azért cserébe, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak. Ezt egyébként több helyitől is hallottuk. Zsigó szerint ugyanakkor az ő képviseletükben senki sem csinál ilyet, vagyis valakik így akarják megtéveszteni a szavazókat. A Fidesz feljelentést is tett.

baja18

A Teket-stáb közben buli helyett politikus nagyágyúkat vetett be az utolsó napon. Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is Bajára utazott szombat délután, és közösen jártak a körzetben házról házra. Igaz, érezhetően másik területre koncentráltak, a vasúti sín másik oldalán lévő, kertvárosi jellegű területen, a Livodában sétáltak. Míg a dűlők tele voltak Kovács Csaba hirdetéseivel, itt szinte egyet sem lehetett látni.

baja19

Bajára érkezett Szanyi Tibor is, aki szintén házról házra kampányolt Teket Melinda mellett. Kisebb flashmobbal is készült, amikor Tibi csokit vitt az ellenzéki jelölteket követő fideszes aktivistáknak, akik azonban nem fogadták el az ajándékot.

baja21

A kampányút végén az ellenzéki stáb nem sokkal a buli helyszíne mellett gyűlt össze egy telken egy akkora Teket Melinda-molinó mellett, amit még a híres Fidesz-autók is megirigyeltek volna.

baja12_a

Napközben találkoztunk az LMP jelöltjével Ikotity Istvánnal, aki, ha szombaton jól dolgozott, és kis szerencséje is lesz, akár őrületes eredményjavulásban is reménykedhet. Az előző fordulóban ebben a szavazókörben ugyanis

kereken nulla szavazatot kapott.

Most mindenféle stáb nélkül, egyedül járta a dűlőket, és azt mondta, sokan csak most tudták meg, hogy van egyáltalán más jelölt "a Fideszen és az MSZP-n kívül" is.

baja1

A szavazóhelyiség egyébként már szombaton lezárva állt, senki sem mehetett be. Sőt, még rendőrautó is vigyázta, hogy senki se zavarhassa meg a nyugalmat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.