Bennszülött törzseknél keres íjász-tehetségeket Brazília az olimpiára

külföld
2013 október 15., 14:17

2016-ban Brazília szeretne mindent kihozni az otthon megrendezett nyári olimpiai játékokból, ezért átfogó tehetségkutató programot indítottak. A 200 milliós országban jó eséllyel van még mindig rengeteg tehetséges fiatal, akiket két év alatt világverő szintre lehet tréningezni. Főleg, ha olyan fiatalokat keresnek, akik születésük óta az adott versenyszámot űzték, csak nem versenyszerűen.

Marcia Lot például azzal foglalkozik most, hogy az Amazonas partvidékén élő bennszülött törzseket látogatja, hogy olyan 14 és 19 év közötti fiatalokat keressen, akik nagyon jól bánnak az íjjal. Ilyen fiatalokat pedig nem nehéz találni, a törzsek tagjai ugyanis a mai napig íjjal és dárdával vadásznak, egy arapapagájt röptében is lekapnak száz méteres távolságból is.

photo_camera REUTERS/Paulo Whitaker

A kihívást főleg az jelenti, hogy az öröklött tudást valahogy egyesítsék a legmodernebb íjászati újításokkal, ugyanis a mai versenyzők az olimpiákon nagyon modern versenyíjakat használnak.

Lot 80 fiatalt választott  ki,a hónap végén pedig hárman közülük csatlakozni fognak a brazil olimpiai csapathoz.

A projektnek vannak kritikusai is, akik szerint ez az egész eljárás csak a kolonizációnak és a kizsákmányolás egy újabb formája. Másik oldalról viszont azzal szokás érvelni, hogy ez a lépés elismerése a sokáig periférián kezelt bennszülött csoportok létezésének, és segíthet az elfogadtatásukban. (via Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.