Kisebb a magyar GDP, mint eddig hittük

A Központi Statisztikai Hivatal korrigálta a nemzeti össztermék tavalyelőtti és tavalyi számait, eszerint 2011-ben 254, 2012-ben 204 milliárd forinttal kevesebbett termelt Magyarország.

A GDP növekedési mutatói nem változtak, 1,1 illetve 1,6%-os volt a növekedési ütem. Ami viszont ciki, hogy emiatt a GDP-hez viszonyított államadósság mértéke nem csökkent, hanem nőtt (79,26-ről 79,84-re), amit az új Alaptörvény szerint - jövő január 1-től - nem tehetne meg.

)

Ugyan az év végére visszaállhat egy minimálisan csökkent értékre, 79,21%-ra, de ennek az lenne az ára, hogy a kincstár kevesebb forintkötvényt bocsátana ki, mint amennyi lejár, a hiányt pedig a kincstár likviditási tartalékából fedezné, amely viszont egyre csak apad (lásd a grafikont).

A gazdaságpolitikai kötéltánc tehát folytatódik, a Portfolió szerint ez megmagyaráhatja azt is, hogy egy napokban benyújtott javaslat szerint a kormány 2016-ig elhalasztaná az adósság elleni háborút.

Az alkotmány erről most így fogalmaz:

amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyulés csak olyan központi költségvetésrol szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza

Azaz, amíg a GDP-hez viszonyított adósságállomány nem éri el az 50%-os értéket, addig csak csökkenhet.