Baloldal vs mentők: az ombudsman egyszer már a tüntetésszervezőknek adott igazat

millatunti

Pénteken írtam róla, hogy az Országos Mentőszolgálat térítés fejében biztosítaná a baloldali ellenzék pártjainak október 23-i megemlékezését a Műegyetem rakparton. Abból a cikkből már kiderült, hogy a rendezvények biztosítására vonatkozó szabályok nem teljesen egyértelműek. Amivel abban a cikkben nem számoltam, az az, hogy a baloldaliak október 23-i megemlékezése hivatalosan nem is rendezvény, azaz nem az önkormányzattól kértek rá engedélyt és nem bérlik a területet.

Hanem a gyülekezési jog hatálya alá eső demonstráció. Ilyen ügyben pedig már ombudsmani állásfoglalás is született. 2012. március 15-én - erre az esetre már hivatkoztam a pénteki cikkben is - az Egymillióan a Sajtószabadságért rendezvényének biztosításáért kért volna pénzt a mentőszolgálat. Akkor végül ingyen biztosította a rendezvényt a mentőszolgálat, de a szervező képviseletében Juhász Péter, aki a mostani demonstrációnak is szervezője, az alapjogi biztoshoz fordult. Szabó Máté ombudsman pedig 2012. június 11-én kiadott állásfoglalásában a tüntetést szervezőknek adott igazat.

Az érvek egyszerűek:

  • Akkor az Egymillióan a Sajtószabadságért, most a baloldali pártok közösen a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó demonstrációt jelentettek be.
  • A gyülekezési szabadság alapjog, aminek gyakorlását nem korlátozhatják azzal, hogy a biztosítás költségét a szervezőkre hárítják.
  • Magyarán, a mentőknek ingyen kell biztosítaniuk a rendezvényt.

Szabó a hivatalosan AJB-3448/2012.-nek nevezett ügyben hozott határozatában intézkedéseket is javasolt.

Felkérte az igazságügyi minisztériumot a vonatkozó jogszabályok pontosítására, mely alapján:

  • Ha egy tüntetés várhatóan sokakat, esetleg ellentüntetőket is vonzana, a szervező legyen köteles előre tájékoztatni a mentőszolgálatot.
  • A mentőszolgálat ez esetben legyen köteles térítésmentesen ellátni az esemény biztosítását.
  • A rendőrség pedig legyen köteles tájékoztatni a tüntetés bejelentőjét tájékoztatási és együttműködési kötelezettségéről.
Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.