Lángszóróval mennek óriásdarázsra a kínaiak

Tbg
ÁLLAT
2013 október 19., 08:44

Egészen elképesztő, már-már polgárháborús a helyzet Kína Senhszi tartományának egyes, óriásdarazsakkal fertőzött részeiben. Eddig 42 embert öltek meg a hatalmas méretű, mérgező rovarok, a kínaiak pedig igyekeznek minél több fészektől megszabadulni.

A nemzeti gárda például rendes, katonai lángszóróval irtja a fészkeket, ez látható ezen a kínai hírvideón, de mi van, ha a hadsereg éppen nem ér rá?

Akkor a helyieknek kell helyt állniuk az aggresszív, gyors és hatalmas méretű darazsakkal szemben. A Quartz a kínai sajtóból szedte össze a népi praktikákat. A felhasznált matériák között szerepel a víz, a tűz, a méreg, a füst és a tűzoltóság.

Army-sent-flame-thrower-to-destroy-huge-wasp-nest2

Az egyik ilyen módszer kissé hasonló a lángszóróhoz, egy pálca végére rongyot kötnek, amit benzinbe mártanak és ezt tartják a darázsfészek alá. Ez látható a kínai twitterre, a Weibóra feltöltött képen.

photo_camera Jól fel kell öltözni, mielőtt az ember nekiáll darazsat irtani maszekba (Forrás: Weibo)

Ezzel a módszerrel az a baj, hogy nem elég forró, ezért a csangcsoui tűzoltók újabban hegesztőpisztolyt küldenek fel a magasba, amely 2000 fokon képes égni, így kb. 5 perc alatt, a menekülés lehetőségét megszüntetve pusztítja el a fészket a darazsakkal együtt.

-- UPDATE: kamuképet kivettem - Tbg --

A másik módszerrel duplafalú zsákot húznak a fészek köré egy botra erősített szerkezet segítségével, a csapdába esett állatokat már könnyű legyilkolni.

A gyorsaság fontos szempont, írja a Quartz: az újabb módszerekkel tíz percre csökkent az eddig egyórás művelet, ami megnöveli a darázsirtó kapacitást. Egy hét alatt így akár 300 fészektől is megszabadulhatnak.

photo_camera Egy pekingi plafonba is bejutottak már.

A gyorsaság marha fontos, a darazsak gyorsan terjednek, már nemcsak Senhszi tartományban jegyeztek fel támadásokat. Kuanghszi tartományban egy iskolás fején ejtettek kétszáz szúrást, a gyerek szerencsére túlélte a támadást.

Nemrégiben egy pekingi lakás plafonjában találtak darászfészket. Cikkeink a témában. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.