Ömlött a bani Lakó Péterfi Tündének

külföld
2013 október 19., 18:53
comments 4
photo_camera Fotó: MTI/Boda L. Gergely

A román bíróság 1500 lejre (kb. százezer forint) büntette Lakó Péterfi Tündét, mert kétnyelvű (magyar és román) feliratokat osztogatott a marosvásárhelyi piacon az árusoknak. Így akarta a kétnyelvűséget és az anyanyelvhasználatot népszerűsíteni. Azért büntették meg, mert szórólapozni a hatóság szerint csak engedéllyel lehetett volna a piacon. Ezt Lakó Péterfi Tünde vitatja, és azt tervezi, hogy bíróságon támadja meg a rá kirótt büntetést.

Lakó Péterfi Tünde2

A büntetés kifizetésére gyűjtést indított: azt kérte, hogy aki egyetért céljával, baniban (ez a román aprópénz, olyan mint Magyarország a fillér volt) küldje el hozzájárulását.

A gyűjtés tegnap zárult, és ma öt órán át számolta Lakó Péterfi Tünde segítőivel a rengeteg aprót. Több mint egy tonna érkezett, 8420 lej értékben. Ez félmillió forintnál is több. A Facebookon döntik majd el, pontosan mire fordítják, de mindenképpen az anyanyelvhasználattal lesz kapcsolatos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.