Tényleg lehet a Fidesznek ennyire ostoba kijáróembere?

POLITIKA
2013 október 19., 06:48
  • A magyar politikában valamelyik oldal még annál is sokkal ostobább, mint amilyennek látszik.
  • Ha a bajai videó igazi, és azon tényleg a Fidesznek vesznek szavazatokat, akkor csoda, hogy eddig jutott ez a párt.
  • Ha a bajai videó megrendezett, akkor nem csoda, hogy idáig jutott a magyar baloldal.
  • Ha a bajai videó szereplői meghekkelték az egész politika rendszert, akkor bajban lesznek.
  • Egyelőre nem tudjuk eldönteni, melyik verzió igaz, de összeszedtük a lehetőségeket.

Baja nem gazdag település. Legalábbis focira nem telik a városban, márpedig ha arra nincs, akkor mire van? A település harmadosztályú csapata az Újpesttel játszik 30-án kupameccset, de a klub nem tudja kifizetni az UTE-szurkolók miatt kiemelt biztonsági fokozatúnak minősített meccs megemelt rendezési költségeit. Ezért végül kénytelenek azt a megoldást választani, hogy nem engednek be szurkolókat a meccsre, így a biztonságra sem kell költeni.

Pénteken egy, a hvg.hu-n megjelent videóból majdnem kiderül, hogy a meccsre hiányzó négymillió forint Baján hány ember szavazatára lenne elég, de ez végül több ok miatt sem lett világos.

A felvételről egy dolgot tudunk teljes biztonsággal állítani, hogy férfiak beszélgetnek rajta arról, hogy pénzért és tűzifáért szavazzanak a Fidesz jelöltjére az október 13-i önkormányzati választáson.

770-ből négy

Az nyilván hamar ki fog derülni, hogy egyáltalán olyan emberekről van-e szó, akik szavazhattak abban a választókörben. Összesen 770-en vannak.

Gavra Gábor, a videót nyilvánosságra hozó hvg.hu főszerkesztője nekünk azt mondta, hogy tudják, kik ülnek az asztal körül, meg is keresték őket, de nem akartak nyilatkozni. Miután az arcuk látható a felvételen, nemcsak a hvg, hanem helyben szinte már mindenki tudhatja, hogy kikről van szó, Zsigó Róbert, a város polgármestere például sietett leszögezni, hogy "a videón szereplő személyeket nem ismerem, a bajai Fideszhez nincs közük."

Egy kommentelőnk például felismerni vélte a pénzt hozó, és tovább százezreket meg tűzifát ígérő táskás embert is, szerinte egy bűnözőről van szó. Ez persze az ügy szempontjából megintcsak nem bizonyít semmit, szavazatvásárló munkával valószínűleg nem a helyi plébánost vagy becsületes háziorvosokat bíznak meg. Provokációnál ugyanez a helyzet.

Dominózgatunk, kólázgatunk, egyszercsak besétál valaki

A videó rettenetesen amatőr, több dolog sem erősíti a hitelét. Egészen elképzelhetetlennek tűnik, hogy betoppan egy bűncselekmény elkövetésére készülő férfi egy roma családhoz, akinek a felnőtt tagjai éppen egy asztalt ülnek körül, se tévé nem szól, se rádió, az asztalon kóla, víz és tescós Hupikék törpikék-dominó, majd még le sem ül a csalásban mesterkedő ember, azonnal belekezd, hogy mi járatban. És már a megérkezését a belépésétől kezdve rögzíti egy valószínűleg mobiltelefonban lévő kamera, amit nem vesz észre a kenőpénzes ember, vagy ha észrevette, nem zavarja.

De nemcsak a mobil marad észrevétlen, hanem az is, akinek a kezében van. Legalábbis vele nem fog kezet, nem is köszön neki a kijáróember. Így legalább rendesen lehet zoomolni a kamerával, és kísérni a férfi mozdulatait.

És akkor erre már persze van is rögtön egy magyarázat: biztosan egy nő volt, márpedig velük nem fognak kezet a romák. Azért legalább biztosan köszönt volna. És ugyanez a válasz arra is, hogy egy gyerek az operatőr.

Van aztán az a magyarázat, hogy csak le volt téve a  mobil, aminek a kameráját egy másik eszközzel irányították. A lakást és a körülményeket elnézve erre igen kevés az esély. Persze a bekamerázást a Fidesz bukásában érdekelt pénzes szervezet is finanszírozhatta, akinek vannak megfelelő eszközei a távirányításra, de tisztán látszik, hogy nemcsak zoomolnak, hanem maga a kamera is mozog, ami egy ember kezében van.

Az biztos, hogy a felvétel elkészült, és az például valószínű magyarázatnak tűnik, hogy a család fel akarta nyomni azt a Szilveszter néven emlegetett, és a bajai választásokat követők számára könnyen a helyi roma vezetőként azonosítható embert, aki az előző körben pénzt ígért nekik, de az 50 ezer forintnak csak az ötödét fizette ki végül. Azt sem tudjuk, hogy így volt-e, így azt sem tudhatjuk, hogy ha igen, akkor zsarolni akarták-e a pénzt ígérőt, vagy eleve arra játszottak, hogy a felvételt eladják az ellenoldalnak, pártnak, sajtónak.

Nem fogunk titeket átbaszni

Ha így volt, és a táskás ember nem tudott erről, akkor egy olyan szintű idiótát bízott meg a Fidesz szavazatszerzéssel, amilyen kevés van az országban. Elmondott ugyanis minden olyan lényeges dolgot, amivel a bajai választás során végig vádolták a Fideszt, "a Szilveszter azért nem jött, mert ti a múltkor csoportosan mentetek" nyitástól hamar eljutott a pénz- és tűzifa-felajánlásig, és nemcsak beszélt róla, hanem szétterítve, hogy jól látszódjon, oda is adta a pénzt, de nem ám a mostanit, hanem azt, ami még az előző körből jár. Aztán elővett egy listát is, messziről nézve olyat, mint a Kubatov-lista, amin azoknak a nevei voltak, akiket még el kell hozniuk a 200 ezerért és tűzifáért. És közben annyiszor mondta ki a helyi fideszes kampány fontos embereinek, így a jelöltnek a nevét, mint megbízóét, ahányszor Selmeczi Gabriella sem mondja ki Bajnaiét sajtótájékoztatón. És mindennek csúcsán elkezdett telefonálni: "Itt vagyok, Csabikám, pont most beszélek a srácokkal". Nyilván annyira kulcsfontosságú szereplőkről van szó, hogy Csabika (vélhetően a Fidesz-jelölt Kovács Csaba) nem bírt arra várni, amíg végez az ember a lefizetéssel, már öt perc után hívta, hogy halad.

Szóval, ha a baloldal a családdal összefogva buktatta le ezt a férfit, akkor ritka nagy szerencséje volt, hogy egy ilyen balféket sodort kameráik elé az élet.

Benne van-e a baloldal?

Mindezek miatt - és nem azért, mert ne tudnám feltételezni a Fideszről, vagy a másik pártról, hogy szavazatok vesz - van olyan magyarázat is, hogy a táskás ember is tudott a felvételről. Az meg hogy lehet?

1. A baloldal tényleg készített egy kamu videót, eljátszatták ezt az egészet, és most kiszivárogtatták. Ennek nem az a gyenge pontja, hogy kilenc percet vágatlanul, betanult szöveggel nem lehet megcsinálni amatőrökkel, mert az elhangzottak nagy része simán ismétlés, és rettenetesen van előadva. Tehát simán lehet ez megjátszott alkudozás. De ettől még a videón a helyi fontos fideszesek közül senki sincs rajta, ami hitelesítené a sztorit. A telefonbeszélgetés egy vicc. Viszont a felvétel megjelenése után ott helyben hamarabb megtalálják a kamuvideóban szerelő szélhámos álfideszest, mint Juszt László Moszkvában Frei Tamás álbérgyilkosát, onnantól pedig visszaüt az egész sztori.

2. Kamuból a Fidesz csinálta, kiszivárogtatták, aztán bebizonyítják, hogy nem is igazi, a baloldalnak semmi sem drága. Ez annyira csavaros, amit nem feltételezünk attól a párttól, aminek a jelölje képtelen megjegyezni, hogy ki a kampányfőnöke, Rogán Antal pedig gondolkodás helyett leragadt a legegyszerűbb kommunikációs technikáknál.

3. A család a saját szakállára dolgozott, bevonták a táskás embert is, vagy maga a pénzhozó szervezte az egészet. Erre utal a Magyar Hírlapban megjelent fotó, amit a G. Róbertként azonosított táskás ember Facebook oldaláról szedtek le. A G. Róbert privát fotóin lévő lakás nagyon hasonlít arra, ahol a felvételek készültek. Vagyis a Hírlap szerint nem ő volt a vendég, hanem az asztalnál ülők. Még az is kiderül, hogy a felvétel második felében a háttérben felbukkanó kislány nagyon hasonlít G. Róbert lányára. Ami szintén azt erősíti, hogy G-éknél készül a videó.

Innen már nyilván egy lépés, hogy amikor elkészült a felvétel, azt megpróbálták eladni. Már csak erre kell magyarázatot találni, hogy miért vállalták a szereplők arccal, hogy ügyetlen elszínészkedik egy bűncselekmény elkövetését, bűncselekményt követve el ezzel, egy sokkal nagyobb játszámban keverve magukat, minthogy törpés dominókkal zörögnek az asztalon.

4. Fogalmunk sincs, mindez hogyan történhetett, csak egy tréfa, egy vizsgafilm, valaki éppen készíti a Gyurcsány-filmre az ellencsapást, és ez csak annak a pilotja.

Megvédem, ha hülyeséget csinált is

Pártoktól arra ne számítsunk, hogy bevallják: lefizettek szavazókat/megrendeztettek egy ilyen jelentet. A szekszárdi trafikmutyi óta tudjuk, - ahol pedig nem egy ismeretlen szereplős, kétes felvétel, hanem egy képviselő-testületi ülésen elhangzott és felvett polgármesteri beszéd bizonyította, hogy politikai alapon osztogatták a trafikokat - hogy gondolkodik hasonló esetben például Lázár János: "Nem az én dolgom, hogy odadobjam a hiénáknak, még akkor sem, ha hülyeséget csinált."

Mindenestre most mindenki feljelentett mindenkit, várjuk a folytatást, még az is fenyeget, hogy újra, harmadszor is szavazni kell. De annyira amatőr e körül minden, hogy erre kevés esélyt aduk.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.