Megütötték az iskolabuszról leszedett roma lány anyját

Rendőrségi források szerint ismeretlenek megtámadták az utcán a Franciaországból kitoloncolt 15 éves roma lány, Leonarda Dibrani 41 éves édesanyját, Xhemailiát az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, miközben a gyerekeivel sétált az új lakóhelyükön. Egy roma férfi ütötte meg az asszonyt, akit a mentők rövid időre kórházba szállították. A férfi a korábbi kapcsolatukból született közös gyermekükről érdeklődött. „Ez azt bizonyítja, hogy a Dibrani-család itt nincs biztonságban” – mondta a névtelen rendőr.

A család kitoloncolása belpolitikai vihart kavart Franciaországban. A koszovói támadás előtt néhány órával Manuel Valls francia belügyminiszter, egy vasárnapi nyilatkozatában továbbra is helyeselte a család kitoloncolását Franciaországból, sőt, annak módjában sem talált semmi kivetnivalót. (A francia hatóságok október 9-én Albániába toloncolták Leonarda Dibranit és a családját. A lányt osztálytársai szeme láttára egy iskolai kiránduláson vette őrizetbe a rendőrség.)

A családból csak az apa beszél albánul, mivel egyedül ő született Albániában, de Franciaországban azt hazudta, hogy mindannyian albán menekültek, így nagyobb eséllyel kaphatott a családjával letelepedési engedélyt politikai menekültként, de végül nem kapták meg a menekültstátust.

A Dibrani-család 4 évig élt Franciaországban, hat gyerekük közül a legkisebb már ott is született, a többiek Olaszországban, akárcsak anyjuk. Francois Hollande francia államfő szombaton tévényilatkozatban közölte, hogy a lány visszatérhet Franciaországba, hogy folytathassa az iskolát, de a családja nélkül. A lány nem ment bele. (MTI)