Amerikában Buda, Tokaj és Kossuth megye is van

Budapest
2013 október 22., 12:48

Buda, Texas

photo_camera A texas-i Buda rendőrei.

A 2010-es adat szerint 7295 fő lakik a Hays megyei Budán (ejtsd: bjúda).

New Buda

photo_camera Forrás

New Buda az első magyar település volt az Egyesült Államokban. A levert 48-49-es forradalom után kimenekült magyar emigránsok alapították a missouri határ közelében. Megalapítását 1850-ben jelentette be az új amerikai elnöknek, Millard Fillmore-nak Újházy László, a volt sárosi főispán, aki a szabadságharc végnapjaiban Komárom kormánybiztosa volt. Ma már sajnos nem létezik a település.

Budapest

photo_camera Forrás

Van Budapest utca a texas-i San Antonioban is és a georgiai Bremenben (Brémában) is, de valaha létezett Budapest nevű város is. Illetve még mindig létezik, csak senki nem lakja. Georgiában, Haralson megyében van és hét épületből áll. Körülbelül öt mérföldre délkeletre van Tallapoosától.

Tokaj

A Haralson megyei Budapest mellett feküdt, amíg teljesen meg nem szűnt. Az a 200 magyar bortermelő alapította, akiket Ralph L. Spencer meghívott letelepedni Amerikába. Az utolsó budapesti telepesek leszármazottai 1964-ben haltak meg.

+1 Kossuth megye, Iowa

2010-ben 15543 lakosa volt az iowai Kossuth megyének. A megyeszékhely a festői Algona.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.