Újra lehet lefejezős videót feltölteni a Facebookra

Beheading-Owling-Planking-Pictures-4

Ha önnek esetleg a fiókjában azért lapul egy ilyen erőszakos videó, mert május óta nem tudta feltölteni a Facebookra, akkor jó hírünk van: a Facebook úgy döntött, mégsem bannolja az ilyen tartalmakat.

Feltéve, ha a lefejezős videó azért került fel, hogy a látogatók elítélhessék az ilyen cselekményeket, nem azért, hogy dicsőítsék, az ugyanis továbbra is tilos ("glorify violance").

Tiltással elítélni sem lehet az erőszakot

Ezek után persze felmerül a kérdés, ki fogja ezt eldönteni. A Facebook egyelőre széttárja a kezét és csupán annyit ígért meg, hogy fejlesztik már a figyelmeztető üzeneteket az erőszakos tartalmak elé.

A tiltás feloldását pedig azzal indokolták, hogy ha mindent betiltanának, ami necces, akkor nem tudnak a felhasználók ilyen tartalmakról véleményt mondani.

A Facebook májusban tiltotta be az ilyen tartalmakat, miután amerikai gyerekvédő szervezetek tiltakoztak a korlátatlan tartalomszolgáltatás miatt. Ekkor több pszichológus kifejtette, hogy akár néhány pillanat egy ilyen felvételből traumatizálhatja a fiatal nézőket.

A napokban azonban egy látogató észrevette, hogy vígan pörög az oldalán "Ezt meg tudod nézni?" című videó, amiben egy, feltehetően mexikói férfi lefejez egy nőt. A BBC utánakérdezett, és kiderült, hogy valóban feloldották a tilalmat.

Jóllehet nemcsak a Facebookon lehet látni ilyen tartalmakat, a közösségi oldal helyzete annyiban más, hogy a megosztások miatt tulajdonképpen simán belefut az ember ilyen videókba akkor is, ha nem akar ilyet látni.

orban-szobor-lefejezese-gipsz

Nyilván a tiltás eddig sem vonatkozott az olyan, viccesnek szánt lefejezős videókra, mint például az Orbán-szobor dekapitálása vagy a "plankingot" követő "beheading" hullám, ami a munkahelyeken dívik. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.