Magatehetetlen tálib harcost végeztek ki brit katonák

Tbg
háború
2013 október 24., 10:04
comments 17

Három brit tengerészgyalogost ítélhetnek el az Egyesült Királyságban, amiért megöltek egy sebesült, már magatehetetlen afganisztáni felkelőt, adta hírül az Independent. Az ügyben most a katonák sisakjára szerelt kamerák felvételeit tekintette meg a bulfordi katonai bíróság (Wiltshire).

Na, látod, te kis fasz, most szépen elkotródsz az árnyékvilágból, és semmit sem tudsz tenni ellenünk

- mondta egyikük, mellbe lőtte, majd a társaihoz fordulva így folytatta:

Ez már nem megy sehova, srácok. Éppen megsértettem a genfi egyezményt.

A videókból az is kiderült, hogy a katonák tudatosan készültek a kivégzésre, attól tartottak ugyanis, hogy a helikopterről illetve egy közelben lévő katonai léggömbről észreveszik majd őket, ezért takarásban közelítették meg a helyszínt.

A három katona később megpróbált úgy tenni, mintha elsősegélyt nyújtanának az ekkor már halott férfinak, majd visszatértek a bázisra.

A vádló ügyész szerint egyértelmű, hogy a három brit kivégezték a sebesült, már hadifogolynak számító embert.

A videó önmagáért beszél

- mondta. A felvételeket egy negyedik katona laptopjáról szerezte a bíróság.

Az esetet egy, a lázadók ellen intézett helikoptertámadás előzte meg, ebben sebesült meg a férfi. A tálibok ekkor már egy ideje rakétákkal, gránátokkal lőtték Helmand települést, helyi civileket és a nyugati erőket támadták.

A három katona nevét titkosan kezelik, ítéletet később hoznak az ügyben. Ha elmarasztalják őket, ez lesz az első eset, hogy brit katonát háborús bűn miatt elítéltek Afganisztánban. Irakban volt már több ilyen eset.

A videofelvételt nem hozták nyilvánosságra. (The Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.