Végre reagál polgárainak cukiságigényére az EU

2013 október 24., csütörtök 11:58

Állatjóléti, kifejezetten a kutyák és macskák jólétére összpontosító konferencia lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó litván elnökség és az Európai Bizottság szervezésében a jövő héten Brüsszelben. A konferenciát Tonio Borg uniós egészségügyi biztos és Lőrinc belga herceg, a király, Fülöp öccse nyitja majd meg. A Bizottság közleménye szerint Lőrinc herceg szívén viseli az állatok sorsát.

A rendezvényen az érintett hatóságok és civil szervezetek is részt vesznek, a célja pedig, hogy az EU idővel ne csak állampolgárai jólétével és jogaival foglalkozzon, hanem a területén élő állatok életkörülményeit is javítani tudja. Jelenleg ezzel nem foglalkozik közösségi szintű jogszabály.

A brüsszeli testület közleményében rámutat, hogy becslések szerint 100 milliónál is több kutya és macska él az Európai Unióban, és mivel kereskedelmük egyre jövedelmezőbb, ez problémákat is felvet a tenyésztés körülményeit illetően. Az állatok esetleges megcsonkítása vagy embertelen módon való elpusztítása hosszú távú következményekkel járhat - állapítja meg Brüsszel.

A konferencia tanulságainak fényében az Európai Bizottság meg fogja fontolni, szükségesnek tart-e további lépéseket az állatok jólétének javítása terén - közölte a bizottság. (MTI)