Ilyen a tökéletes buliutca!

Budapest
2013 október 25., 10:47

Ahogyan azt a 444.hu kontetgyárosainak éles szeme is kiszúrta, Budapesten visszavonhatatlanul létrejött és működik a bulinegyed. A városon belül eddig is megvolt a helye a kutyasétáltatásnak, a parkolásnak, a temetkezésnek, a vásárlásnak – és most létrejött egy negyed Pesten, ahol a vigalom is helyet kapott!

buli utca metszete01m

Ez a vigalom, míg egyeseknek rendkívül szórakoztató, másoknak sok bosszúsággal és álmatlan éjszakával jár. Eddig az építészek és a várostervezők nem foglalkoztak ezzel az égető problémával, de most a hetiBeton várostervező szakosztálya kísérletet tesz a bulinegyed gordiuszi csomójának átvágására!

Milyen legyen egy buliutca metszete, ahol buli is van, de az ott élők is tudnak aludni?

buli utca metszete02

Először is, a fogalmak tisztázása végett! A belvárosi házainkban általában háromfajta használat lép fel: Egyfelől, lakunk, élünk és alszunk a házak különböző szintjein. Másfelől, megannyi lakás helyén ma iroda, azaz munkahely van – pont olyan, mint amilyen a 444.hu szerkesztősége is. Harmadrészt – és a buliutcára ez a legjellemzőbb – helyenként a házak földszintjein nem más, mint italozás meg dajdajozás, szóval buli és vigalom van.

Ennek a térileg is rendkívül érzékeny szituációnak a hármasságát reprezentálja hűen a Beatrice örök slágere.

buli utca metszete03t

Itt fontos megjegyezni, hogy a különböző élethelyzetekre az emberek különféleképpen reagálnak a terekben. Egy buliban, ahol yolo meg svág van, ott az ember boldog, életerős, és érzi a ritmust. Ha az ember csendben, kellő mennyiségű friss levegő mellett alszik, akkor boldog és kiegyensúlyozott. Ha pedig valakinek sem kellő friss levegője, sem pedig csendes nyughelye nincs, ugyanakkor bulizni sem akar, akkor fáradt lesz és dühös.

buli utca metszete04

Éveken keresztül így néztek ki az utcák este a bulinegyedben. Egy-két helyen sötét irodák figyeltek, ahol nappal szorgos munka folyt, a többi lakásban viszont nagyban aludt az utca népe.

buli utca metszete05

Ma már azonban így néznek ki esténként a bulinegyed utcái. Üres irodák (ahogy este megszoktuk) bulizó, vigadó, iddogáló emberek a házak földszinti tereiben, valamint alvásra kész lakók az emeleteken. Eddig nem is lenne baj, azonban ezek a bulizó népek rendszerint friss levegőre is vágynak, valamint csoportosan közlekednek a különböző szórakozóhelyek között, aminek az eredménye: zaj, hangoskodás és ordibálás az utca közepén. És ez az alvásra készülő lakókat szomorúsággal és haraggal tölti el.

Mit lehetne tenni?

buli utca metszete06

A hetiBeton elhozta a megoldást! Ha egy bulinegyedben minden ház földszintje árkádos kialakítású lenne, pont, mint ahogyan a Dob utca egyes részein vagy a Madách téren, és a szórakozóhelyek ezekből az árkádokból nyílnának, valamint az utca szórakozóhelyekkel szembeni oldalának házai csak irodákat és nappali szolgáltató egységeket tartalmaznának, akkor minden egy csapásra megjavulna! A bulizni vágyók bulizhatnának beltérben, miközben közlekedhetnének és friss levegőt is szívhatnának az árkádok alatt. Az aludni vágyok pedig nyugodtan aludnának, mert az utca közepén nem óbégatna senki, az utca vele átellenben levő részéből pedig nem szűrődne fel zaj. Se nem látnák, se nem hallanák az őrülten bulizni vágyókat.

Mekkora ötlet, és pont pénteken!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.