54 kilométeres oszlopban menetelnének a székelyek az autonómiáért

külföld
2013 október 26., 14:04

Több tízezer demonstrálót várnak vasárnap a Székelyek Nagy Menetelésére. A székelyföldi autonómiáért tartott demonstráció a Bereck és Kökös közti 54 kilométeres úton lesz, és ennek van jelentősége. Gábor Áron, az 1848-49-es szabadságharc székely hőse Berecken született és Kökösön halt meg.

A nagy menetelés reggel 11-kor ökomenikus istentisztelettel kezdődik, az egybegyűltek délben indulnak neki. Már aki addigra nem lesz negyedik napja úton, mert a háromszéki Makfalváról már csütörtökön útnak indultak lovas szekereikkel az ottani székelyek.

A menetelők Bereckről és Kökösről egyidőben indulnak és a szervezők számításai szerint három órával később félúton találkozva alakítják ki az 54 kilométeres élőláncot.

Lesz még:

  • Négy darab 250 méter hosszú székely zászló.
  • Élő közvetítés a Duna tévében és a Kossuth rádión.
  • Őrtüzek.
  • Békesség.

A szervezők remélik, hogy nem lesz:

  • Rendbontás.

Kérték a résztvevőket, hogy ne üljenek fel az esetleges provokációnak. A szervezők szerint amúgy a tüntetés előtti napokban jó irányba változott a hatóságok hozzáálása, minden engedélyt kiadtak. (Via Krónika Online)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.