Milyen takaritásnak lehet kiemelt nemzetbiztonsági kockázata?

POLITIKA
2013 október 26., 07:03

Előszeretettel kerülik meg mostanában a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a közbeszerzéseket. A Népszabadság cikke szerint idén már 44 esetben adott ki felmentést a nyilt eljárás alól a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, 2010 óta pedig már 126 alkalommal.

A listában vannak esetek, amikor ez teljesen indokoltnak tűnik, például a légiirányítási szoftverek beszerzésénél, vagy a biometrikus személyi okmányok bevezetésekor. De vajon milyen nemzetbiztonsági kockázatot rejthet a Magyar Televízió székházának takarítása, a Közraktár utcai CET műszaki munkálatainak befejezése, a belvárosi Olimpiai Park és a környező utcák felújítása, az elektronikus útdíjrendszer bevezetése, az ügyfélszolgálatok kialakítása vagy a Magyar Posta kézbesítési rendszerének fejlesztése?

És hogy egy előző témánkhoz, a lehallgatási botrányhoz is kapcsolódjunk, azt tudták, hogy

a Belügyminisztérium szövegbányászrendszer kiterjesztésére és supportálására, illetve adatforrások szűrését és tartalomalapú elemzését támogató inteligend tudásmenedzsmentrendszer kialakítására, magyarán nagy mennyiségben begyűjtött adatok gépi feldolgozására készül?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.