Obama tudott Merkel lehallgatásáról

külföld
2013 október 27., 18:17
photo_camera Forrás: Vasco Pimentel

Barack Obama amerikai elnök tudott arról, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyeli Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap az ügynökség egy magas rangú vezetőjére hivatkozva.

A lap szerint az NSA-nál növekvő elégedetlenséggel figyelik, hogy a kormányzat igyekszik túlbuzgó ügynökök önálló akciójaként beállítani a német kormányfő mobiljának megfigyelését, holott 2010-ben Keith Alexander igazgató tájékoztatta a műveletről Barack Obamát, akinek nem volt kifogása ellene. Később pedig a Fehér Ház még külön rendelt is egy összeállítást Merkelről, mert Obama nem bízott meg a kancellárban, és mindent tudni akart róla - mondta a német lap forrása.

Az NSA Merkel elődjét, Gerhard Schröder kancellárt kezdte el megfigyelni 2002-ben, miután Schröder elzárkózott attól, hogy Németország csatlakozzon az Egyesült Államok iraki inváziójához. A 2005-ös német kormányváltás után a berlini amerikai nagykövetségről irányított programot egyszerűen tovább folytatták - írta a Bild am Sonntag. A lap szerint az NSA szakértői Merkel különleges biztonsági szoftverrel felszerelt hivatali mobiljához és pártelnökként használt "mezei" készülékéhez is hozzáfértek, elolvashatták üzeneteit és meghallgathatták beszélgetéseit, csak a hivatali vezetékes telefonját nem tudták lehallgatni.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap szerint viszont Obama szerdán, amikor Merkel felhívta őt, arról biztosította a német kancellárt, hogy nem tudott semmiféle megfigyelésről vagy lehallgatásról. Erről írt a Der Spiegel is a vasárnapi számában. A hírmagazin értesülése szerint Obama hangsúlyozta, hogy azonnal leállíttatta volna a Merkel megfigyelését célzó akciót, ha tájékoztatták volna ilyesmiről.

A Der Spiegel szerint Angela Merkel 2002 óta az NSA megfigyelési célpontjai között van. Merkel 2002-ben harmadik éve a konzervatív CDU elnöke volt, a parlamenti választás után pedig a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoportját is ő vezette, vagyis az első számú ellenzéki politikus volt. A hírmagazin az NSA-tól kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az ügynökség még Barack Omaba júniusi berlini látogatása előtt néhány héttel is megfigyelési célpontként tartotta számon a német kancellárt.

A Twitteren megjelent címkék alapján a német sajtóban Handygate-ügynek és MerkelPhone-afférnak is nevezett botrány miatt vezető konzervatív és szociáldemokrata politikusok is szorgalmazzák, hogy tiltakozásból állítsák le az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat. A Der Spiegel azt írta, hogy a YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a németek 58 százaléka támogatja ezt a követelést. A Bild am Sonntag az Emnid kutatóintézet felmérését ismertette, amely szerint a németek 76 százaléka úgy véli, Barack Obamának bocsánatot kell kérnie Merkeltől a megfigyelés miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.