Negyedannyi pénze sincs az átlag magyarnak, mint a németnek

gazdaság
2013 október 28., 11:35

Európa tíz leggazdagabb országáé a teljes európai vásárlóerő körülbelül fele, miközben a legszegényebb Moldovában az egy főre jutó átlagosan elkölthető jövedelem az európai átlag egytizedét sem éri el. Magyarország most is a 31. helyen áll, Montenegro és Románia előtt, állítja a GfK idei vásárlóerő-tanulmánya.

rangsor

Magyarországon az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő 5.009 euró, ami a 9,9 millió fős magyar összlakosságra vetítve durván 50 milliárd eurónyi pénzt jelent. Ez a pénz a nyolcadik helyen álló németek 20.621 eurós vásárlóerejének kevesebb, mint a negyede.

A 19 magyar megyéből csak hat van az országos átlag fölött. Budapest nagyon felhúzza a listát, de Veszprém  megye például pontosan az átlagot költheti el. Illetve nem Veszprém, hanem az ott lakó emberek átlagosan.

sorrend

Idén a Gfk nem településeket, hanem járásokat mért. Eszerint a leggazdagabb magyar járás Budakeszi (tavaly is a város vezette a listát), a legszegényebb pedig Baktalórántháza. Már ha Budapestet nem számoljuk. Budapesten viszont a XII. kerület a leggazdagabb

sorrend2

Ez az egész lista egyébként a vásárlóerőn alapul, ami a Gfk értelmezésében az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve bármilyen állami juttatást is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.